• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 zanimljivosti o hlebu našem nasušnom

Autor mondo.rs

Beli, crni, vekna ili okrugli... u Srbiji je nemoguće zamisliti obrok bez hleba. Bez obzira na to koliko ga volimo, postoje neke zanimljive činjenice koje verovatno, niste znali o hlebu.

U Srbiji je hleb veoma važna namirnica i jede se mnogo više nego u ostalim zemljama Evrope i regiona, a podaci govore da oko 70 odsto stanovništva najradije bira belu veknu.

U Srbiji i Rusiji, dočekati nekoga hlebom i solju simbol je dobrodošlice.

U skandinavskoj tradiciji, ako dečak i devojčica jedu istu veknu, zaljubiće se jedno u drugo.

Hleb je verovatno jedina namirnica koju jedu svi ljudi, bez obzira na rasu, kulturu i religiju.

Kombajnu je potrebno devet sekundi da požanje dovoljno pšenice za 70 vekni hleba.

Oto Fredrik Rohveder je 1928. godine izmislio prvu mašinu za sečenje hleba. U Velikoj Bitaniji se rezani hleb prvi put pojavio tridesetih godina prošlog veka.

Marfijev zakon kaže - šanse da hleb namazan džemom padne na tepih baš na tu stranu, proporcionalne su ceni tepiha.

Verovanje kaže da ko god pojede poslednje parče hleba u kući, treba da poljubi kuvaricu/kuvara.

U Srbiji, svaki stanovnik prosečno pojede 107 kilograma hleba godišnje.

Hleb se javlja kao ritualni predmet u većini obreda Slovena: kada se rodi dete, ženidbu ili udaju, kućnu i seosku slavu ili godišnje praznike.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije