• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO će nam uskoro nedostajati

Autor mondo.rs

Ne želimo da stvaramo paniku, ali velike su šanse da uskoro ostanemo bez ovih pet stvari koje su nam sada tako pristupačne i normalne.

Vino: Ako globalna potražnja potrošača nastavi da raste ovim tempom, procenjuje se da će uskoro nadmašiti zalihe, što znači da ćemo morati svi da pređemo na... pivo?!

Čokolada: Proizvoćači kakaa nas već nekoliko godina upozoravaju na to da zbog naglog skoka cene ove biljke, ali i ebole u zapadnoj Africi gde se proizvodi oko 70 svetskih zaliha kakaa, možemo da ostanemo bez čokolade. Za 20 godina, čokolada će biti izuzetno skupa i retka, gotovo kao kavijar.

Sveža voda: Svetski stručnjaci za ekologiju imaju veoma loša predviđanja u vezi sa vodom i kažu da će sledeći veliki ratovi biti vođeni upravo bog tog prirodnog resursa koji nam ponestaje. Pomislite na to kada sledeći put odvrnete česmu.

Antibiotici: S obzirom na to da postaju sve manje i manje efikasni, zbog preterane upotrebe, da im se bakterije brzo prilagode, antibioticima preti odlazak u istoriju.

Parfemi: Za dobijanje mnogih poznatih parfema koristi se eterično ulje koje se dobija iz cvetova biljke ilang-ilang, koja raste na Komorskim ostrvima, gde je ekonomska situacija veoma loša. Nedostatak finansijskih sredstava, masovno branje cveća i seča zasada, postaju ozbiljna pretnja proizvodnji ilang-ilanga, smatraju stručnjaci.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije