• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijera predstave "Jugoslavija, moja dežela" u petak u Kopru (FOTO)

Autor Siniša Stanić

Premijerno izvođenje predstave "Jugoslavija, moja dežela" reditelja Marka Misirače biće odigrano u Kopru 30. jula na Primorskom ljetnjem festivalu.

 Premijera predstave "Jugoslavija, moja dežela" u petak u Kopru (FOTO) Izvor: Igor Motl

Predstava je nastala kao koprodukcija Gledališča Kopar i Pozorišta Prijedor na osnovu istoimenog nagrađivanog romana Gorana Vojnovića, književnika i reditelja iz Ljubljane. Koproducent predstave je i Fondacija Fridrih Ebert Stiftung iz BIH.

Roman je preveden na 18 jezika i doživio je već jednu pozorišnu verziju u režiji Ivice Buljana na sceni Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani 2015. godine.

Možda će vas zanimati

"Odnosi očeva i sinova, kao i odnos sadašnjosti prema prošlosti, univerzalne su teme i svetska književnost ih je obradila na mnogo načina. Naravno da mi je milje u kome se ova priča dešava posebno atraktivan, blizak, bolan i emotivan i da u ovoj priči prepoznajemo neke specifičnosti balkanskog mentaliteta. Kako ni mi sami i dalje očigledno ne umemo do kraja sebi da objasnimo šta se tačno desilo i kako se mogla tako krvavo raspasti jedna zemlja koja sa ove distance deluje kao bajka, mislim da je dobro i važno da se vraćamo pričama koje nam otvaraju nova pitanja, daju nova gledišta na ratne sukobe na Balkanu. Folkor Jugoslavije je svakako prisutan u predstavi, tu su brojni likovi i situacije koje na duhovit i potresan način ilustruju to vreme, ali težište je na odnosu sina koji pokušava ponovo da uspostavi svoj identitet i oca, optuženika za ratni zločin, koga sin ponovo upoznaje, sastavljajući svojevrsnu slagalicu od sećanja, košmarnih snova, priča i anegdota o njemu", izjavio je reditelj Marko Misirača za Novosti.rs.

U predstavi igraju Blaž Popovski, Boris Šavija, Mojca Partljič, Aleksandar Stojković, Igor Štamulak, Željko Erkić, Tjaša Hrovat, Sabina Halilović, Miljka Brđanin, Dean Batoz i Mirela Predojević.

Dramatizaciju su radili Ivan Velisavljević i Aleksandar Novaković, scenografiju Dragana Purković Macan, kostimografiju Jelena Vidović, muzika i video-dizajn Petar Bilbija, a scenski pokret Marija Milenković.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop