• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstava “Jugoslavija, moja otadžbina” premijerno u Prijedoru 📷

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Na sceni Pozorišta Prijedor u srijedu, 9. juna, biće izvedena premijera predstave “Jugoslavija, moja otadžbina/Jugoslavija, moja dežela”.

 Predstava “Jugoslavija, moja otadžbina” premijerno u Prijedoru 📷 Izvor: Promo

“Predstava je emotivna vrteška koja počinje od otkrića glavnog junaka vezanog za njegovo porijeklo i porijeklo njegovih roditelja. On kreće u potragu za ocem, prošlošću, korijenima i na tom potresnom dirljivom, nekad i vrlo duhovitom putu, otkriva stvari o sebi i formira identitet kojeg nije ni bio svjestan”, opisao je predstavu reditelj Marko Misirača.

Predstava je, inače, nastala na osnovu istoimenog nagrađivanog romana Gorana Vojnovića, književnika i reditelja iz Ljubljane.

Ovaj roman je preveden na 18 jezika i doživio je već jednu pozorišnu verziju u režiji Ivice Buljana na sceni Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani 2015.godine.

Pogledajte galeriju:

Prijedorska premijera je koprodukcija Pozorišta Prijedor, Gledališča Koper Teatra Capodistria i Fondacije Friedrich Ebert Stiftung sa sjedištem u BiH (kancelarija u Banjaluci).

“Ova predstava je prešla ogroman put od početne ideje do realizacije. Prije skoro tri godine se, u saradnji sa tadašnjim umjetničkim direktorom Narodnog pozorišta RS Aleksandrom Stojkovićem, direktorom teatra Nenadom Novakovićem i direktoricom Gledališča Kopar Katjom Pegan, začela ideja i počeli smo pregovore o koprodukcionoj predstavi dvije zemlje.

Naša predstava "Sinovi umiru prvi" igrala je na Primorskom poletnom festivalu u Kopru, a predstava Alan Ford iz Kopra učestvovala je na banjalučkom Teatar festu i logičan slijed te razmjene je bila naša saradnja. Međutim, pandemija virusa COVID-19 a potom i neke druge okolnosti odložile su rad na ovoj predstavi. Poslije mnogo peripetija, očigledno da je jaka i dobra kreativna energija između umjetničkog dijela ekipe ove predstave, iznašla način da predstavu dovede do premijere”, rekao je reditelj predstave Marko Misirača uoči premijere.

Izvor: Igor Motl

U predstavi učestvuju glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske Boris Šavija, Aleksandar Stojković, Miljka Brđanin i Željko Erkić, glumci Pozorišta Prijedor Sabina Halilović, Dean Batoz i Mirela Predojević i glumci Gledališča Koper Blaž Popovski, Igor Štamulak, Mojca Partljič i Tjaša Hrovat.

Scenografiju je uradila Dragana Purković Macan, kostim Jelena Vidović, a muziku i video dizajn Petar Bilbija. Za scenski pokret bila je zadužena Marija Milenković. Prva repriza biće odigrana 10. juna.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop