• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Noć teatra BiH 2022: Predstava "Naši dani" u Narodnom pozorištu RS

Autor Dragana Božić

Evropsku noć teatra Narodno pozorište RS obilježiće 19. novembra predstavom "Naši dani".

 Noć teatra u Narodnom pozorištu RS Izvor: Promo/Noć teatra BiH

"Ideja za organizovanje Evropske noći teatra potekla je od Eleonore Rosi i Dječjeg kazališta Dubrava u Zagrebu, koje je koordinator projekta. Inicirana 2008, kao Prva Noć kazališta održana je 21. novembra 2009. godine na području cijele Republike Hrvatske", saopšteno je iz Narodnog pozorišta RS.

Navode da je inicijativa uspješno promovisana u susjednim zemljama i Evropskoj uniji, tako da se Evropska noć teatra održava u 11 evropskih zemalja (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovačka, Crna Gora, Slovenija, Srbija, Austrija, Mađarska, Češka, Bugarska i Belgija).

Evropska noć teatra je „jednodnevna manifestacija posvećena scenskim i izvođačkim umjetnostima“, sa akcentom na umjetnosti glume. Održava se svake godine, treće subote u novembru.

Ideja vodilja ovog projekta je produbljivanje odnosa između pozorišnih stvaralaca i njihove publike, stvaranjem novih oblika njihovog povezivanja i zajedništva.

Koordinator međunarodne teatarske manifestacije European Theatre Night (Evropska noć teatra) – Noć teatra Bosne i Hercegovine od 2010. godine je Bosansko narodno pozorište Zenica.

Suštinu ovog događaja, koji će u BiH ove godine biti organizovan 13. put, koordinator za BiH, BNP Zenica, izražava mišlju: „Noć teatra integrira Bosnu i Hercegovinu i njene teatarske i umjetničke organizacije u jedinstvenu evropsku porodicu kulture i teatra.“

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop