• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove riječi u srpskom jeziku su urnebesne: Prikačica, susramlje, duhoklonuće... A ovako se sada kaže SELFI!

Autor Uroš Matejić

Na takmičenju za najljepšu novu srpsku riječ koje je organizovao sajt "Mala biblioteka" iz Londona izabrana je riječ duhoklonuće.

 Nove riječi u srpskom jeziku Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Duhoklonuće je riječ koja je pobijedila na takmičenju za najljepšu novu srpsku riječ koje je organizovao sajt "Mala biblioteka" iz Londona, sa ciljem obogaćivanja srpskog jezika i zamijeni tuđica u upotrebi. Riječ duhoklonuće je zamjena za tuđicu depresija, a za nju se opredijelio desetočlani žiri. Pobjedničku riječ smislila je i na takmičenje poslala Dragana Albijanić iz Subotice.

Drugo mjesto zauzela je riječ prohujak, a treća najljepša nova srpska riječ je prikačica. Tako je glasao žiri, dok su na javnom glasanju na drugom mjestu riječ beztebnost, a na trećem beznemož. Među prvih deset riječi za koje se opredijelio žiri su još i: smućak, susramlje, otkazniti, lasnolomna, uzrenje, premisliti i opazica.

Tvorac sajta "Mala biblioteka" Veljko Žižić, koji je ovo takmičenje organizovao kaže da je veoma zadovoljan, jer smatra da je cijeli ovaj proces pokrenuo ljude na razmišljanje.

"Riječi koje su pobedile zasluženo su istaknute. 'Duhoklonuće', riječ koja je pobijedila i u žirijskom i u javnom glasanju više je nego dostojna srpskog jezika. Jedna od sudija se ka toj reči odredila ovako: 'Kao da je Laza Kostić skovao'. Njeno značenje, kao i činjenica da je pobijedila i u javnom glasanju, veoma su značajni. To daje neočekivanu dubini zajedničkom razmišljanju. Nalazimo se u vremenu teških izazova i ova riječ to odražava", istakao je Žižić.

"Dobra je ta mladog svijeta da se na neki način srpski jezik zaštiti od anglicizacije. Novo vreme nosi i nove zahtjeve. Pozdravljam, ali i tu treba biti oprezan. Nama nisu potrebne nove riječi da ih izmišljamo unaprijed i da pravimo kovanice, već treba da brinemo o jeziku, a svaka ova reč i svaki ovaj predlog, neka uđe u narod i komunikaciju. Kada uđe u funkcionalne stilove i u srpski književni jezik, on će jednostavno da oživi i da postane dio norme", dodao je profesor Filološkog fakulteta dr Mihailo Šćepanović.

Pogledajte na fotografiji ispod koje sve nove reči su se pojavile u srpskom jeziku. Mišljenja?

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

СА

Какве нове ријечи, језик нам је баш сиромашан, па требају нове ријечи... Народ не барата ни основама матерњег језика, неписменост завладала, а ви измишљате ријечи, изгледа да је стварно све отишло у ...

Dani

Letež i obesuštiniti su jedine dvije riječi sa spiskankoje bih koristili. Ostalo...

8. Xy

Koliko vidim izigravamo se sa jezikom, poput nekih komšija. Nadam se da struka nece dozvoliti da unakazimo srpski jezik, za te nebuloze ce mi trebati prevod.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop