• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljetnja škola filma od 19. do 29. avgusta

Autor Nikolina Damjanić

Audio-vizuelni centar Republike Srpske u saradnji sa Akademijom umjetnosti u Banjoj Luci i Studentskim kulturnim centrom Univerziteta u Banjoj Luci organizuje od 19. do 29. avgusta Ljetnu školu filma 2024. godine.

 Ljetnja škola filma 2024 Izvor: Audio-vizuelni centar RS

U ovogodišnjoj školi filma učestvovaće 26 polaznika – srednjoškolaca- iz cijele Republike Srpske. Prijave na radionicu su se obavljale putem Javnog poziva koji je bio otvoren od 3. do 18. juna 2024. godine. Stručni žiri je birao polaznike na osnovu propozicija konkursa.

Učesnici imaju priliku da prođu kreativni proces od ideje do premijere, a rezultat radionice „Ljetna škola filma“ je zajednički snimljen film. Cilj je upoznavanje srednjoškolaca Republike Srpske sa audio-vizuelnim djelatnostima kroz teoretski i praktični pristup kako bismo ojačali svijest mladih o značaju filmske umjetnosti u Republici Srpskoj, kako bi stekli uvid u zanimanja u okviru filmske umjetnosti, doznali kakve potencijale imamo u ovoj oblasti i kako bismo uporedo razvijali kvalitetnu filmsku publiku.

Edukatori o filmskoj umjetnosti su predavači sa Akademije umjetnosti u Banjoj Luci i to: scenario, Mario Ćulum, režija, Saša Hajduković, kamera, Draško Gajić, scenografija i kostimografija, Dragana Purković Macan, zvuk Igor Suzić, montaža Aleksandar Jurić i
produkcija Sonja Đurić.

Prošle godine je Ljetna škola filma vrlo uspješno realizovana sa polaznicima Studija glume „Jazavac“. Prva ,,Ljetna škola filma“ odvijala se od 17. do 27. avgusta 2023. godine. Rezultat je bila svečana premijera filmova nastalih u okviru ove škole. Radionica je imala veliki odaziv i pokazala odlične rezultate. S obzirom na prošlogodišnji uspjeh, Audio-vizuelni centar Republike Srpske je odlučio da i ove godine organizuje LJetnu školu filma, ali na nivou cijele Republike Srpske.

„Određeni broj polaznika sa afinitetima usmjerenim ka umjetnosti, a koji su učestvovali u LJetnoj školi filma prošle godine, opredijelio se da studira na nekim od smjerova na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci nakon što su spoznali prednosti ovih zanimanja
što smatramo izuzetnim uspjehom. Kompletan događaj, uključujući i smještaj polaznika, biće u Kampusu Univerziteta u Banjoj Luci.
Polaznici će tokom trajanja radionice biti podijeljeni u timove. U planu je da svaki tim snimi jedan kratki film koji će činiti omnibus od tri filma koji će premijerno biti prikazani 29. avgusta na svečanom zatvaranju „Ljetne škole filma“ što će osmisliti i organizovati sami
polaznici. Izuzetno se radujemo ovogodišnjoj školi filma i odbrojavamo dane do njenog početka“, rekla je direktor Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop