• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teatar fest: Male priče uz kafu i cigarete

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

Minutom ćutanja u čast preminulom bardu domaćeg glumišta, Velimiru Bati Živojinoviću počelo je posljednje takmičarsko veče ovogodišnjeg Teatar festa "Petar Kočić" u Banjaluci.

U okviru takmičarskog programa u ponedjeljak uveče gledali smo predstavu "Kafa i cigarete - Pozdrav iz Beograda" u izvođenju glumaca Ateljea 212 iz Beograda.

Drama „Kafa i cigarete - Pozdrav iz Beograda“, autorski je projekat Mije Knežević u kome igra zaista impozantna glumačka postavka - Milica Mihajlović, Nebojša Ilć, Tihomir Stanić, Dara Džokić, Milica Trifunović, Marko Grabež i Svetozar Cvetković.

Riječ je o komadu koji se konceptualno oslanja na kultni film Džima Džarmuša "Kafa i cigarete", ali je tekst izmješten u naše okvire, a radnja se dešava u Beogradu.

"Nikad ne znamo kad će neki slučajan susret ili susret koji pripada svakodnevnoj rutini, pokrenuti u nama duboka i nova osjećanja i suočiti nas s novim vrednovanjem, kako sadašnjih tako i trenutaka iz prošlosti. Kafa i cigarete, kao rituali kojima se prepuštamo između lične navike pretvorene u potrebu i društvenog konteksta u kome učestvujemo, čine te trenutke ponekad i sudbinskim. Objedinjujuća tema gotovo svih priča u predstavi je društvena pojava odlaženja i vraćanja u rodni grad. Otuda drugi dio naslova: Pozdrav iz Beograda. Taj pozdrav je upućen i filmu Džima Džarmuša", kazala je režiserka Mia Knežević.

-
Izvor: YouTube


Velika sala Narodnog pozorišta RS bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a prisutni su uživali u pričama koje i inače pričamo uz kafu i cigarete. Mali djelići života naših sugrađana, prolaznika, poznanika, naizgled nevažni, okosnica su ove predstave. Ipak, ne možemo da se otmemo utisku da inače sjajan koncept, osmišljen tako da pruži mnogo kreativnog prostora, nije baš najsrećnije realizovan. Komadu, ili bar njegovom sinoćnjem izvođenju, nedostajalo je dinamike, uprkos zaista vrhunskoj glumi.

Devetnaesti po redu Teatar fest biće večeras svečano zatvoren proglašenjem pobjednika, a nakon toga, u čast nagrađenih biće izveden gala koncert Konstantina Kostjukova i zvijezda beogradskog baleta.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop