Lubenica je idealna ljetna poslastica. Iskoristite sezonu i budite maštoviti, da biste imali čega da se sjećate kada dođe zima.
Naučnici su davno ustanovili da lubenica sadrži, između ostalog, i citrulin. Taj sastojak opušta tijelo i krvne sudove, pa zbog toga lubenicu svrstavaju u afrodizijake.
Citrulin je naročito blagotvoran za žene, a preporučuje se i grickanje koštica.
S obzirom na to da lubenicu čini 92 odsto vode, dame koje su na dijeti mogu slobodno da se opuste i uživaju lubenici - niskokalorična je i bogata vlaknima.
Zbog likopena koji sadrži ona povećava otpornost na sunčeve zrake.
Dakle, možete je jesti i na plaži, kraj bazena, ali i uveče, u romantičnoj atmosferi na nekoj ljetnoj terasi.
Poslužite je ohlađenu, isjeckanu i očišćenu od koštica, u dubljoj činiji. Jede se viljuškom za kolače, ali i prstima, naročito ako ste planirali da hranite partnera, a i on vas.
Ako pijete vino, lubenicu pripremite uz kriške feta sira, crni luk isjeckan na kolutove, sa malo soli i maslinovog ulja.
(MONDO)