Ljudi su za jačanje seksualne moći odvajkada koristili afrodizijake.
Primjera je bezbroj, a na listi se nalazi sve i svašta - od bibera i bosiljka, preko bijelih bubrega i ostriga, pa sve do paunovog jezika. Kod Srba su od pamtivjeka na dobrom glasu med i orasi, koji dokazano "rade".
Kama sutra predlaže ovnove ili jarčeve testise kuvane u slatkom mlijeku, kao i vrapčja jaja i pirinač pomiješane sa maslacem i medom. Julije Cezar je jeo testise divljeg vepra, paunov jezik, vulvu magarice, kozji sir, maslinovo ulje, morsku ribu i pio vino. Kazanova je volio ostrige, a Puškin slatko od dunja, piše "Alo".
Za najbolje domaće afrodizijake važe peršun i celer, uz crni i beli luk i proju ili kačamak, a Miloš Obrenović je volio bijele bubrege od bivola ili vepra.
Danas medicina nudi i brojne medikamente koji rješavaju ove probleme. Kako za "Alo" kaže dr Sava Bojović iz klinike "Plodnost", muške muke se lako liječe.
"U davna vremena to je radila narodna medicina hranom, vinom i rakijom, koji u malim količinama opuštaju. Danas je najveći uzročnik tih problema stres, pa postoje i drugi brojni preparati na biljnoj osnovi koji pomažu", objašnjava dr Bojović.
Nutricionista Mirjana Ljutić kaže za "Alo" da su među najboljim afrodizijacima biber i celer.
"U Starom Rimu i u doba renesanse, biber se dodavao raznim napicima spravljenim od vina i trava, ali se preporučuje do izvjesne granice jer u većim količinama šteti stomaku i bubrezima", objašnjava ona i dodaje da je i celer odličan afrodizijak.
"Matičnom mleču se dugo pripisuju ova svojstva jer sadrži elemente koji stimulativno djeluju na polne žlezde. Polen sadrži testosteron, epitestosteron i badrostenadion. Kod nas se odavno koristi i bosiljak, a ne treba zaboraviti i lješnjake, koji obnavljaju spermu, kao i heljdu, koja pospješuje prokrvljenost tkiva, pomaže kod hipertenzije i nedostatka libida, a sadrži i molibden, koji pomaže u spriječavanju impotencije", kaže Mirjana Ljutić.
Narodni recept za polnu moć:
Uzmite 40 grama listića bosiljka, po 30 grama timijana i peršuna i 20 grama lišća celera i dobro ih promiješajte.
Za jednu šolju uzeti supenu kašiku ovog čaja i dodati mu pola režnja sitno isjeckanog belog luka. Sve preliti toplom vodom, dodati kašiku meda i ostaviti da odstoji pola sata u poklopljenoj šolji.
(MONDO)