Muškarci koji jedu dosta mesnih prerađevina i punomasnih mliječnih proizvoda imaju sjemenu tečnost lošijeg kvaliteta.
Prema studiji obavljenoj na španskom Institutu Bernabeu u Alikanteu, muškarci koji su u ishrani više orijentisani na voće, povrće i posne mliječne proizvode, imaju kvalitetniju sjemenu tečnost.
Studija je obuhvatila 61 Španca, pacijenta jedne klinike za oplodnju. Ustanovljeno je da je oko polovina njih imala sjeme lošeg kvaliteta, a da je riječ o ljudima u čijoj ishrani ima isuviše mesnih prerađevina i masnih mlečnih proizvoda.
Vođa ovog istraživanja dr Hajme Mendiola, objašnjava da antioksidanti iz voća i povrća, kao što su C vitamin i likopen, možda pomažu da se spermatozoidi sačuvaju od oštećenja.
S druge strane, meso i masna hrana izlažu organizam višem nivou takozvanog ksenobiotika, uključujući steroide i različita hemijska jedninjenja iz prirodne sredine (na primer pesticide), koji deluju kao estrogen. Ksenobiotici imaju tendenciju da se akumuliraju u masnoj hrani.
Zagađivači iz prirodne sredine dospevaju u organizam domaćih životinja kroz hranu i vodu. Uz to, u SAD se, na primjer, stoci često daju antibiotici i hormoni radi podsticanja rasta.
Dr Mendiola napominje da je korišćenje hormona u stočnoj hrani u Evropskoj Uniji zabranjeno od 1988. godine, ali učesnici istraživanja obavljenog u Španiji rođeni su sedamdesetih godina prošlog vijeka i bili su izloženi hormonima iz mesa i mlijeka, prije nego što je ta zabrana stupila na snagu.
(Tanjug)