Za Dan zaljubljenih 14. februar, samo u Americi se za poklon kupi više od 36 miliona kutija čokolade! "Sladak" ali opasan gest.
Čokolada sadrži dosta masnoća, a pretjerivanje u ovoj poslastici može da izazove gojaznost, povišen holesterol i krvni pritisak.
Najnovija istraživanja pokazuju da je za zdravlje dobra samo crna čokolada, ona koju poznajemo kao čokoladu za kuvanje, ali da to ne važi i za mliječnu, bijelu i crnu čokoladu.
Istraživači su ustanovili da crna čokolada može da snizi krvni pritisak kod osoba koje pate od blage hipertenzije, da povećava nivo HDL, takozvanog "dobrog" holesterola i smanjuje rizik od srčanih bolesti.
To je zato što ova vrsta čokolade sadrži antioksidante po imenu flavinoidi koji navode organizam da proizvodi više azotnog oksida. On, pak, širi krvne sudove i spriječava nagomilavanje naslaga u krvnim sudovima.
Flavinoidi se mogu naći i u drugim vrstama hrane, uključujući čaj, crni luk, brokoli, soju i vino, ali je kakao, od kojeg se pravi tamna čokolada, izuzetno bogat antioksidantima.
Istraživanje dejstva antioksidanata je još na početku i potrebno je proučiti još mnogo detalja, pa stručnjaci kažu da je previše rano da komad čokolade uključite u svoju svakodnevnu ishranu, posebno ako vodite računa o kilogramima.
(FoNet)