Uprkos velikom broju sprovedenih studija na ovu temu, izgleda da niko još uvek nije siguran da li je crveno vino dobro ili loše za zdravlje. Kardiolog dr Vilijam Mekrea smatra da je vino dobro i redovno ga “prepisuje” pacijentima.
Izvor: Guliver/Getty/Thinstock
Doktor Mekrea počeo je pacijentima da prepisuje vino kao lekove nakon rezultata studije koji su pokazali da Francuzi ređe imaju srčanih problema u odnosu na ostale nacije, uprkos načinu ishrane i većem broju pušača. “Francuzi, u odnosu na ostale narode, konzumiraju dva puta više masti, puše više od drugih, nisu ništa fizički aktivniji od drugih, ali imaju najnižu stopu smrtnosti od srčanih udara. U čemu je razlika? Oni piju vino”, objašnjava doktor.
On veruje da vino ima svojstva antioksidanta, čime se umanjuje rizik od drugog srčanog udara za 20 odsto. Antioksidant resveratrol koji se nalazi u ovom piću sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, koji su glavni uzrok srčanih udara.
Kardiolog preporučuje dve čaše od 125 mililitara dnevno, i tvrdi da su najjeftinija vina obično i najbolja.
Ona naglašava da vino ima dobre rezultate na zdravlje samo ako se pije redovno, ali u manjim količinama, dok je štetna navika mnogih piju retko, ali mnogo količinski.
“Vino takođe dobro utiče na raspoloženje pacijenata i pomaže im da se fokusiraju na oporavak. Gotovo niko od mojih pacijenata koji su nakon srčanog udara dobili ovu ‘terapiju’ nije se vratio u bolnicu”, tvrdi on.
Doktor Mekrea preporučuje vina sa najvišim sadržajem antioksidanata i tvrdi da belo vino nema jednako dobre efekte na zdravlje.