Pročitajte iskustvo novinarke koja je odlučila da nedjelju dana pije "đumbir kafu".
![Đumbir kafa umjesto kafe Đumbir kafa umjesto kafe](https://static.mondo.ba/Picture/788628/jpeg/djumbir-limun-i-med.jpeg?ts=2025-01-26T21:31:43)
Antiinflamatorna svojstva koja proizilaze iz prisustva antioksidanata, kao i visokog sadržaja vitamina C i cinka u đumbiru, jačaju imuni sistem. Oni štite tijelo od sezonskih virusnih i bakterijskih infekcija. Zbog toga stručnjaci đumbir preporučuju tokom hladnih mjeseci, a jedna novinarka je odlučila da ga uzima svako jutro umjesto kafe. Pročitajte njeno iskustvo:
"Volim đumbir i njegov začinjeni citrusni ukus. Tokom nedavnog mraza, odlučila sam da odustanem od kafe na nedjelju dana i počnem svaki dan sa 'đumbir kafom'. Reći ću vam jednu stvar: ovo piće je moćno. Dvije promjene se pojavljuju skoro odmah, ali onda postaje još bolje. Vrlo je moguće da ću potpuno odustati od kafe i odlučiti se za đumbir. A evo i zašto.
Koristim đumbir godinama. Ljeti odlično funkcioniše kao sastojak vode sa ukusom. Kad se ohladi, dodajem u čaj (veće količine) ili pripremam 'čaj od đumbira'. Ipak, kada je stigla prava zima, odlučila sam da budem dosljedna i da pijem đumbir svako jutro umjesto kafe nedjelju dana (na početku). Danas mogu da kažem da će ta navika vjerovatno ostati kod mene.
Prije nego što vam kažem zašto, podijeliću sa vama recept za 'đumbir kafu'. To je po ukusu, jednostavno ne možete da pokvarite ovo piće. Sastojci potrebni za pripremu su: svježi đumbir na šolju vode (120-180 ml), limun, med ili javorov sirup, po želji malo cimeta.
Važna napomena: pila sam ga na prazan stomak, ali znam da ponekad može da izazove stomačne tegobe kod ljudi sa osjetljivim sistemom za varenje. Ako ste to vi, pojedite nešto lagano prije nego što posegnete za đumbirom i ograničite se na jednu po jednu šoljicu.
Moć đumbira se gotovo odmah osjetila. Prvi efekat je divna toplina koja obuzima tijelo. Ubrzo nakon toga, dobijate pojačanje energije. Po mom mišljenju, mnogo je jači od kafe. Um je svjež, spreman za akciju i, zanimljivo, djeluje opuštenije i smirenije.
Najviše me je iznenadila činjenica da je energetski naboj trajao dugo i da sam mogla duže da se koncentrišem (ovo je veoma važno u mom poslu). Pitala sam se odakle ovo dolazi? Dok sam tražila odgovore, naišla sam na studiju iz 2012. koja je uključivala zdrave žene srednjih godina. Pokazalo se da dnevne doze ekstrakta đumbira poboljšavaju vrijeme reakcije i radnu memoriju (koristimo je svaki dan, na primer kada se sećamo i reagujemo na informacije koje nam neko daje ili kada pravimo beleške).
Antiinflamatorna svojstva đumbira (zbog bioaktivnih jedinjenja iz grupe gingerol) su takođe od neprocjenjive vrijednosti za zdravlje i dobrobit mozga. Đumbir takođe povećava protok krvi u mozgu, što je veoma važno. Takođe se kaže da bioaktivna jedinjenja u đumbiru povećavaju aktivnost acetilholina, neurotransmitera koji igra važnu ulogu u učenju i pamćenju", napisala je novinarka.
(Mondo.rs)