• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple testirao, pa odustao od vraćanja skenera otiska prsta

Autor Ilija Baošić

Iako je tehnološki div testirao Touch ID, ne očekuje se da ga u doglednoj budućnosti ponovo vidimo na flagship iPhone uređajima.

 Apple ne vraća Touch ID  Izvor: Unsplash

Kada je Apple 2017. godine predstavio iPhone X, to nije označavalo samo kraj Home dugmeta na flagship uređajima, već i kraj Touch ID sistema otključavanja otiskom prsta. Ovaj vid utentifikacije je zamjenio sistem otključavanja licem, nazvan Face ID, a od tada, pa do danas, glasine se kružile o mogućem povratku skenera otiska prsta, ali se to i dalje nije ostvarilo.

Kako prenosi Bloomberg, te glasine nisu bile neistinite - Apple je zaista testirao vraćanje Touch ID sistema na iPhone, ali je malo vjerovatno da će se to dogoditi u skorije vrijeme.

Analitičar i novinar Mark Gurman kaže da je Apple testirao senzor otiska prsta ispod ekrana, kao i dodavanje skenera u dugme za paljenje i gašenje, kakvo možemo da vidimo na iPad Air i iPad mini tabletima.

Međutim, iako je gigant iz Kupertina testirao ove sisteme autentifikacije, Gurman vjeruje da je malo vjerovatno da će ovaj vid Touch ID sistema ugledati svjetlost dana u doglednoj budućnosti.

"Tokom proteklih nekoliko godine, unutar Apple-a je bilo diskusije o vraćanju Touch ID-a na flagship iPhone uređaje. Kompanija je testirala Touch ID ispod ekrana i čak razmišljala da ga postavi u dugme za paljenje i gašenje", rekao je Gurman. "Verujem da Face ID ne ide nigde, a da se Touch ID neće vratiti na flagship uređaje - barem kada je u pitanju dogledna budućnost".

Ova vijest sigurno neće lako pasti iPhone korisnicima koji su željeli da vide ovu mogućnost na flagship uređajima. Nažalost, dok Apple ne odluči drugačije, Touch ID će moći da se nađe samo na tabletima i iPhone SE pametnim telefonima.

 (MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS