• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

36 godina od najluđeg preokreta Partizana: Nadmeni Englezi su mislili da je gotovo na 6:2!

Autori mondo.rs Autori Bojan Jakovljević

Mance i drugi igrači crno-belih znali su da nije...

 36 godina od najluđeg preokreta Partizana: Nadmeni Englezi su mislili da je gotovo na 6:2! Izvor: MN Press/arhiva

Stariji navijači Partizana zauvek će pamtiti podvig njihovog tima od 7. novembra 1984. godine!

Na današnji dan, pre tačno 36 godina, viđen je jedan od najvećih preokreta u istoriji igre. Partizan je u revanš utakmici 2. kola Kupa UEFA protiv londonskog Kvins park rendžersa uspeo da stigne neverovatan minus iz prvog meča.

Možda će vas zanimati

Posle londonskih 6:2 za Kvins Park Rendžers (KPR), u utakmici u kojoj je Dragan Mance postigao fenomenalan gol, verovatno najlepši u istoriji Partizana, malo ko je davao šanse crno-belima. KPR je zbog veštačke podloge na svom stadionu igrao kao domaćin na "Hajberiju" (stari dom Arsenala) i ostvario je vrlo ubedljivu pobedu.

Onda su igrači Partizana, već prežaljeni posle blamaže u Engleskoj, odlučili da pokažu zube nadmenim Englezima i pobedili su pred svojom publikom čak 4:0 - i prošli dalje!

Bio je to, bez dileme, najveći evropski preokret crno-belih i jedna od najbolje odigranih utakmica u istoriji beogradskog kluba. Ta utakmica, uostalom, uvrštena je, prema izboru TV stanice Eursport, u jednu od 100 najboljih u istoriji fudbala!

Engleski tim je znao da ga čeka pakao u Beogradu. Jedan od igrača KPR-a, Fenvik je govorio: "Svi ćemo dobiti šamar, ali moramo to da podnesemo. Ne smemo da 'padamo' na provokacije, mada smo svesni da će nas čekati naoštreni".

Partizan - Kvins Park Rendžers 4:0
Izvor: YouTube/Rai

Kada su sat pre početka izašli na teren stadiona Partizana, igrači KPR-a su doživeli šok. Sa svih strana leteli su novčići i drugi predmeti, a kako se trenutak početka utakmice približavao, tako je i buka postajala veća. Čak 45.000 ljudi je šokiralo i trenera Malerija: "Nikada nisam video publiku koja pravi takav naboj. Bilo je to previše za naše mlade igrače", rekao je Maleri.

Partizan je potrebnih 4:0 imao već u 64. minutu, golovima Dragana Mancea, Dragog Kaličanina iz penala, Miodraga Ješića i Zvonka Živkovića.

Izvor: MN PRESS - ARHIVA

Partizan je apsolutno nadigrao engleski tim, ponizio ga (u fudbalskom smislu) i dobio velike pohvale evropske javnosti za igru, za energiju, za podvig. Bila je to i pobeda navijača Partizana, koji su bitno doprineli da se Englezi "ukoče od straha".

Partizanovi junaci bili su: Omerović, Marjanović, Rojević, Ješić, Kaličanin, Radanović (Vermezović), Smajić, Živković, Mance, Dimitrijević (Vučićević) i Klinčarski.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC