• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DER KLASIKER: U sudaru najubojitijeg napada i najčvršće odbrane pobjednik je Levandovski!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Najveći derbi njemačkog fudbala, 103. prvenstveni "Der Klasiker", odigran u sedmom kolu Bundeslige pripao je gostima iz Minhena!

 Borusija Dortmund - Bajern 2:3, Bundesliga, 7. kolo Izvor: Martin Meissner/Pool AP

Sudar najefikasnijeg minhenskog napada (24 pogotka) i najčvršće odbrane "milionera" (dva primljena gola) bio je očekivano zanimljiv sa sjajnim tempom, odličnim šansama i još ljepšim golovima. Njih pet!

A pobjednik je napad na čelu s fantastičnim Robertom Levandovskim!

Možda će vas zanimati

BORUSIJA - BAJERN 2:3 (1:1)

Poljak je u dosadašnjim dvobojima "Der Klasikera" ukupno za oba tima postigao 25 golova, a čak 18 za Bavarce u 13. međusobnih utakmica Borusije i Bajerna.

U subotu je bio strijelac jednog (uz dva poništena gola) i asistent kod "prelomnog" pogotka Liroja Sanea koji je Bajernu osigurao šesti trijumf u sezoni odnosno 49. prvenstvenu pobjedu u derbiju za lidersku poziciju na tabeli.

Levandovski je već u prvom minutu propustio stopostotnu šansu, šutiravši sa pet metara u spoljni dio mreže, da bi potom golman "milionera" Roman Burki odlično odbranio udarac glavom Leona Gorecke u 14. minutu.

"KLASIKER" U BUNDESLIGI

Borusija - 25

Bajern - 49

neriješeno - 29

Uzvratio je Dortmund sedam minuta kasnije i to stopostotnom šansom koju nije iskoristio Braut Erling Holand, da bi se mreža zatresla na drugoj strani poslije centaršuta Serža Gnabrija.

Pogodio je Levandovski u 27. minutu, međutim, poslije provjere VAR-a, ispostavilo se da je Poljak bio u malom ofsajdu, pa je pogodak opravdano poništen.

Deset minuta kasnije, u namjeri da obori Holanda u kontranapadu, žestoko je na Norvežanina startovao Josua Himik i tom prilikom se povrijedio, pa je umjesto njega u igru ušao Korentin Toliso.

Izvor: Martin Meissner/Pool AP

Do odlaska na odmor u poluvremenu, najbolju šansu za vođstvo propustili su domaći fudbaleri, odnosno Džejdon Sančo, koji je iz izgledne situacije šutirao pored gola Manuela Nojera, ali je čuvar mreže Bavaraca ipak vadio loptu iz mreže.

U 45. minutu sjajno je po lijevoj strani prošao Rafael Gereiro i centrirao u kazneni prostor, gdje je kapiten Dortmunda Marko Rojs iz prve poslao loptu pod prečku - 1:0.

Međutim, Bajern je u sudijskoj nadoknadi poslije slobodnog udarca uspio da izjednači sjajnim udarcem Davida Alabe - 1:1.

Na startu drugog poluvremena Bajern je preokrenuo - Ernandez je prošao i centrirao, a Levandovski nadskočio Matsa Humelsa i pogodio malu mrežu - 1:2. Bio je to 11. pogodak poljskog strijelca ove sezone.

U narednom napadu, Bajern je mogao da razriješi sve dileme, ali je "milionere" spasila stativa poslije udarca Kingslija Komana, a onda su domaći preuzeli inicijativu i u nekoliko navrata Nojer je spašavao goste sa "Alijanc Arene" poslije šuteva Đovanija Rejne i Marka Rojsa. 

 A onda je uslijedila kazna nakon ubitačnog kontranapada Levandovskog, koji je uposlio Liroja Sanea, a on smjestio loptu iza Burkijevih leđa - 1:3.

I tada se činilo da je Bajern riješio pitanje pobjednika, međutim, u 83. minutu smanjio je Holand, koji je izbjegao ofsajd zamku, zaobišao Nojera i plasirao loptu u mrežu - 2:3.

Bayern's Jerome Boateng, left, and Dortmund's Erling Haaland challenge for the ball during the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and Bayern Munich in Dortmund, Germany, Saturday, Nov. 7, 2020. (AP Photo/Martin Meissner, Pool)
Izvor: Martin Meissner/Pool AP

Do kraja su domaći pokušali da stignu do boda, Rojs je još propustio jednu dobru šansu, ali se rezultat nije promijenio, pa su "milioneri" upisali drugi poraz u sezoni.

Levandovskom je poništen zbog ofsajda još jedan gol duboko u sudijskoj nadoknadi i to opet opravdano. Da nije bilo VAR-a, Poljak bi upisao het-trik, ali ni ovako, sigurno neće biti previše razočaran.

BUNDESLIGA - 7. KOLO

RB Lajpcig - Frajburg 3:0 (1:0)
/Konate 26, Sabicer 71 pen, Marselinjo 89/

Union Berlin - Arminija 5:0 (3:0)
/ Endo3, Andrič 13, Beker 45+2, Kruze 51 pen, Tojhert 90/

Majnc - Šalke 2:2 (2:1)
/Brozinski pen 6, Mateta 45+2 pen - Ut 36, St. Žust 82/

Augzburg - Herta 0:3 (0:1)
/Kunja 42 pen, Lukebakio 52, Pjontek 86/

Štutgart - Ajntraht 2:2 (2:0)
/Gonzales 17 pen, Kastro 37 - Silva 61, Abraham 75/

Borusija Dortmund - Bajern 2:3 (1:1)
/Rojs 45, Holand 83 - Alaba 45+2, Levandovski 49, Sane 80/

U nedjelju:

Volfsburg - Hofenhajm (15.30)
Bajer Leverkuzen - Borusija Menhengladbah (18.00)

Igrano u petak:

Verder - Keln 1:1 (0:0)
/Bitenkur 82 - Moisander 67 ag/

TABELA: Bajern Minhen 18, RB Lajpcig 16, Borusija Dortmund 15, Union Berlin 12, Bajer Leverkuzen (-1) 12, Borusija Menhengladbah (-1) 11, Štutgart 10, Verder 10, Augzburg 10, Ajntraht 10, Volfsburg (-1) 8, Herta 7, Hofenhajm (-1) 7, Frajburg 6, Arminija 4, Keln 3, Šalke 3, Majnc 1.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC