• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vico Zeljković za MONDO: Zatražiću opoziv Begića sa funkcije počasnog predsjednika FS BiH!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

"Na sjednicama Skupštine FS BiH u budućem periodu tražiću legitimno da se Elvedin Begić smijeni sa mjesta počasnog predsjednika Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine", izjavio je budući prvi čovjek bh. fudbala Vico Zeljković.

 Vico Zeljković za MONDO: Zatražiću opoziv Elvedina Begića sa funkcije počasnog predsjednika FS BiH! Izvor: MONDO/Goran Arbutina

"Zmajevi" ni na današnjoj sjednici nisu dobili nasljednika Dušana Bajevića.

Iako je formiran prijedlog (Ivajlo Petev) od Komisije FS BiH, sjednica Izvršnog odbora FS BiH je prekinuta i bugarski stručnjak nije imenovan za selektora BiH.

Možda će vas zanimati

Odmah nakon prekida sjednice, Vico Zeljković i Milan Sofrenić, srpski članovi IO FS BiH su direktno označili još uvijek aktuelnog predsjednika FS BiH Elvedina Begića kao glavnog krivca što "zmajevi" nisu dobili novog kormilara za predstojeće kvalifikacije za Mundijal 2022. godine u Kataru.

A budući predsjednik FS BiH Vico Zeljković je za MONDO podrobnije pojasnio šta se sve dešavalo danas u Sarajevu.

"Situacija je kristalno jasna. Nema potrebe da se krijemo iza zavjese jer su činjenice takve da aktuelni predsjednik, g. Begić ne može da prihvati da odlazi s tog mjesta već na jedan ružan i perfidan način pokušava da opstruiše izbor selektora kako bi pokazao da u budućnosti Savez neće funkcionisati kao što je radio u vrijeme njegovog mandata. Ovo danas je samo njegova igra", rekao je Zeljković na početku razgovora za naš portal.

Zeljković je potom još jednom objasnio proceduru izbora svih dosadašnjih selektora BiH.

"Komisija je uradila svoj posao, predložila je kandidata, rezultat glasanja je bio 3:1, a onda je dogovoreno da se i g. Irfan Durić složi sa tim prijedlogom, pa je iznesen jedinstven stav komisije pred Izvršni odbor FS BiH. Međutim, prije sastanka, g. Begić, koji se opet nije pojavio na sjednici, zvao je članove IO FS BiH iz reda Bošnjaka i rekao da Ivajlo Petev na klupi BiH nije bošnjački interes. Zašto nije bošnjački interes? Da je bilo neko drugo ime umjesto bugarskog stručnjaka, opet bi se ovo desilo".

Izvor: Elman Omić/Anadolija

Prema njegovim riječima, u budućnosti će zatražiti i opoziv g. Begića sa mjesta počasnog predsjednika, ali ne zbog neke vrste revanšizma već da se ispravi nepravda prema Ivici Osimu i što je pokazao da je protiv reprezentacije BiH.

"Žao mi je što ranije nisam pravo glasa kao član Izvršnog odbora FS BiH, pogotovo sada, što je dozvoljeno da se g. Begić izjednači sa legendarnim Ivicom Osimom, tek sad vidim kolika je to bila greška. Ali, Bogu hvala, u budućnosti ćemo imati mogućnost da na Skupštini Saveza ispravimo tu nepravdu. To pravo ću iskoristiti na Skupštini, ali ovo ne govorim zbog nekog revanšizma jer nije izglasan selektor već što se jednom čovjeku izlazilo mnogo puta u susret u posljednjih šest mjeseci, a on sada bez ikakve potrebe opstruiše nešto što je protiv reprezentacije BiH. Ovaj današnji epilog je pokazao da on tu funkciju ne zaslužuje. Nije ni prilikom izbora, ali tada sam odlučio da me niko ne doživi kao čovjeka, iako nisam imao pravo glasa, koji opstruiše prijedloge, koji nije kooperativan... Zato nisam bio protiv toga. Možda je ovaj današnji dan donio i jednu dobru stvar da se otkriju karte i pokaže ko je kakav u stvarnosti".

Zeljković nije želio da komentariše Begićevu izjavu u kojoj je nazvan "lažovom", ali jeste stao u odbranu Zvjezdana Misimovića, legende bh. fudbala, za kojeg je aktuelni predsjednik rekao da će biti protiv svakog njegovog prijedloga.

"To prvo ne bih da komentarišem jer njegovi postupci govore više o njemu i njegovim namjerama. Još jednom da naglasim da Ivajlo Petev nije prijedlog Zvjezdana Misimovića. On i Emir Spahić su razgovarali sa brojnim kandidatima i oni su samo dali svoje mišljenje, a Komisija je rekla da je prijedlog Petev. To je okretanje teza. Begić pokušava da svali priču na Misimovića i ružno je pominjati Zvjezdana u tom kontekstu jer je dao mnogo za fudbal BiH i naprosto nema potrebe da se manipuliše i skriva iza njegovog imena. To je besmisleno jer je Komisija 'aminovala' Peteva, a Bugarina sam lično ja predložio. Misimović i Spahić su imali zadatak da razgovaraju sa svim kandidatima i daju svoja mišljenja. Svoj posao su odradili, Spahić je rekao svoje, a Misimović svoje. Dobili smo dva imena - Barbareza i Peteva, a Komisija je odlučila da bude Petev. To su činjenice".

Zeljković je naglasio da u cijeloj priči oko izbora novog selektora ne stoje nikakvi nacionalni interesi.

"Begić očigledno ne može da se pomiri sa čijenicom da neće više biti broj jedan u Savezu i on je taj koji okreće teze i izvrće istinu".

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Ipak, s obzirom da se ponovo došlo u "pat" poziciju, a kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo se opasno približile, za kraj smo pitali da li je moguće da na klupu zasjedne neko novo trenersko ime poput Faruka Hadžibegića, koji je u međuvremenu ostao bez posla u reprezentaciji Crne Gore.

"Ne bih da uvlačim bilo čija imena u ovu priču jer bi to bilo nekorektno prema tim stručnjacima, a osim toga odgovaralo bi Begiću i ekipi oko njega. Mi smo došli do rješenja i jedinstvenog prijedloga, a to je Petev. Ne vidim nijedan razlog da se radi opstrukcija osim što je prijedlog došao od mene kao predstavnika Srba. Nema potrebe niti ćemo razgovarati sa drugim imenima, ne zato što to nisu dobri stručnjaci, niti što smo tvrdoglavi. Mi smo već pokazali da smo za dijalog, pokazali smo da imamo razumijevanja i strpljenja kroz sami proces. Ponoviću, nije problem Petev. Da je bilo koje drugo ime bilo danas, a da je bila moja inicijativa, isto bi se završilo. Begić želi da pokaže da njegovim odlaskom Savez ulazi u neke probleme. Ali, Savez neće ući u nikakve probleme. Ova sjednica je danas prekinuta, nastavak ne treba da se zakazuje već samo da nađemo termin. Sada nama predstoji Badnji dan i Božić, najradosniji hrišćanski praznik, poslije i Dan Republike Srpske, tako da ćemo vidjeti kad ćemo nastaviti sjednicu".

Prema Zeljkovićevom mišljenju, guranje novih kandidata je samo okretanje priče sa stvarnog problema.

"Gospodo, razgovarali smo i našli ime, usaglasili se, sve dogovorili i onda u posljednjem trenutku, Bošnjaci na nagovor Begića kažu da to nije bošnjački interes. Zato pozivam Bošnjake iz Izvršnog odbora da sagledaju situaciju i da razmišljaju svojim glavama jer Begić nije veći Bošnjak od njih svih. On želi da te ljude ubaci u probleme jer oni treba da idu na izbore i prođu u Izvršni odbor, a Begić se sklonio iz tog procesa misleći da će kao počasni predsjednik vući poteze. Ali neće mu to poći za rukom", zaključio je Zeljković.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC