• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog sankcija nisu išli na EURO, pa su čekali tri godine: Ovako je izgledala prva pobeda nove Jugoslavije! (VIDEO)

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Piksi, Savo, Darko, Đani... Svi oni su bili na terenu protiv protivnika kojeg se verovatno malo ko seća.

 jugoslavija-prva-pobeda-posle-sankcije-un-euro-1992-na-danasnji-dan-1995-hong-kong Izvor: YouTube/StevicIvan/Printscreen

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije nikada nije dobila priliku da ode na Evropsko prvenstvo 1992. i kao jedan od najboljih timova kontinenta pokuša da osvoji trofej.

Stigao je rat u SFRJ, zemlja se već uveliko raspala, a umesto pobede na Euru, nova selekcija Jugoslavije je na prvu pobedu morala da čeka sve do 31. januara 1995. godine.

Možda će vas zanimati

Dogodilo se to na današnji dan pre 26 godina, kada je fudbalska selekcija SR Jugoslavije upisala prvi trijumf u svojoj istoriji.

Bilo je to na malo poznatom Karslberg kupu održanom u Hong Kongu. Učestvovale su četiri selekcije, a Jugoslavija je savladala selekciju idealnih 11 igrača lige Hong Konga - 3:1.

Prvi trijumf Jugoslavije od ukidanja sankcija Ujedinjenih Nacija stigao je golovima Alberta Nađa i Sava Miloševića (dva), što je bila prva pobeda iz trećeg pokušaja.

Jugoslavija je prethodno u prve dve prijateljske utakmice od ukidanja sankcija izgubila od Brazila (0:2) i Argentine (0:1) krajem 1994. godine.

Na meču protiv Hong Konga, u selekciji Slobodana Santrača igrali su: Goran Pandurović (od 85. Aleksandar Kocić), Zoran Mirković, Goran Đorović (od 84. Miodrag Pantelić), Goran Šaula, Budimir Vujačić, Niša Saveljić, Dejan Govedarica, Albert Nađ, Darko Kovačević (od 88. Saša Ćurčić), Dragan Stojković (od 88. Dejan Stefanović), Savo Milošević.

Hong Kong - Jugoslavija 1:3, 1995.
Izvor: YouTube/StevicIvan

Jugoslavija se tako plasirala u finale turnira, gde ih je sačekala Južna Koreja (savladali Kolumbiju), a "plavi" su pobedom 1:0 golom Darka Kovačevića.

(mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC