• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Najveća snaga je naše jedinstvo": Selektor BiH Ivajlo Petev pred prvo okupljanje "zmajeva"

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Selektor Bosne i Hercegovine Ivajlo Petev odgovarao je na pitanja novinara na onlajn konferenciji za štampu pred start kvalifikacija za Mundijal 2022. godine u Kataru.

 Selektor BiH Ivajlo Petev pred prvo okupljanje "zmajeva": Najveća snaga je naše jedinstvo Izvor: Anadolija/Samir Jordanović

Nakon što je u četvrtak saopštio spisak fudbalera na koje računa za mečeve protiv Finske i Francuske, kao i prijateljski dvoboj sa Kostarikom, bugarski stručnjak se najprije osvrnuo na pandemiju korona virusa uz nadu da će pres konferencije ubuduće biti uživo.
Potom je istakao da neće mijenjati sistem igre "zmajeva".

Možda će vas zanimati

"S obzirom na to da imamo malo vremena za pripremu, jako je teško da se mijenja sistem igre. Imaćemo jedan i po trening i meni je jako bitno da postoji simbioza među igračima. Možda će biti malih promjena, ali generalno nećemo previše mijenjati jer je preriskantno", izjavio je Petev.

Pojasnio i razloge zbog kojih nije pozvao Asmira Begovića, koji je u odličnoj formi u engleskom Bornmutu.

"Pogledao sam dosta igrača koji dosad nisu pozvani, ali to ne znači da oni nisu tu. Smatrao sam da će igrači koji su tu biti sposobni podnijeti pritisak koji ćemo imati za ove tri utakmice. Računam na većinu igrača i vrata su im uvijek otvorena".

To se odnosi i na defanzivca kineskog Henan S.Longmena Tonija Šunjića, koji se ovog puta nije našao na spisku.

"Samo zbog problema sa putovanjem iz Kine i nazad usljed pandemije korone, Šunjić nije s nama", dodao je Petev.

Novinare je zanimalo i zašto se na spisku našao Kenan Pirić, koji nije standardan u svom klubu Mariboru.

"Pa vidite, Pirić je iskoristio svoju šansu sada i branio dobro protiv Italije, mlad je i kvalitetan. Gledao sam utakmicu protiv Italije i mislim da je on budućnost naše reprezentacije".

Priznao je da je želio da u ekipi ima i Senada Lulića, ali je fudbaler Lacija odbio poziv jer se ranije oprostio od nastupa za BiH.

"Bio bih srećan da je s nama, ali to je njegova odluka i ja je poštujem. Naravno da na mlade igrače poput Ajdina Hasića računam, ali imaju svoje utakmice u U-21 i nisam želio da štetim mladoj reprezentaciji".

Takođe, Bugarin je pojasnio i zašto se na spisku nije našlo nijedno ime iz m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine.

"Samo dvije ekipe iz Premijer lige BiH nisam gledao uživo. To su Mladost i Široki Brijeg. Imamo još dva kola i ako se neko posebno istakne vrata su mu otvorena. Pogledaćemo još utakmica, ne znači da nećemo zvati. Ako ima igrača koji trenutno mogu pomoći reprezentaciji, oni će svakako biti tu".

Prema njegovim riječima na spisku ima trojicu napadača, a Armin Hodžić bi takođe bio pozvan da nije povrijeđen.

"Moguće je da ćemo igrati s dvojicom napadača, imam to u glavi, ali to će zavisiti od protivnika na koji način ćemo igrati".

To se odnosi prvenstveno na meč u Finskoj.

"Moramo igrati pametno i imati dobar pristup, a tek nakon tog meča ćemo razmišljati o Francuzima. Ne volim da kalkulišem o eventualnom bodovnom saldu, ali ako budemo imali dobar pristup doći će i pozitivni rezultati".

Na kraju je diplomatski odgovorio na pitanje i šta je najveća snaga BiH i da li se ona nalazi u odbrani, veznom redu ili napadu:

"Najjača snaga će nam biti jedinstvo. Na tome ćemo insistirati i po meni je to jedan od najbitnijih segmenata današnjeg fudbala", zaključio je selektor BiH.

Podsjetimo, selekcija BiH će 24. marta u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo igrati sa Finskom u Helinskiju, tri dana kasnije na programu je prijateljski susret sa Kostarikom, a 27. marta novi kvalifikacioni duel, kada u Sarajevo stiže Francuska.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC