• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizanova nova snaga su prekidi: Stanojevićev crno-bijeli arsenal za prolejće puno golova, "padaju" sa svih strana!

Autor Dragan Šutvić

Od početka 2021. godine, "parni valjak" je već postigao 33 pogotka, a čak trećina tih golova stigla je poslije prekida. Šta je bilo presudno da nastanu ovako vidljivi rezultati u tom segmentu igre?

 FK Partizan golovi prekidi 33 gola 11 iz prekida Izvor: MN PRESS

Partizan je nezaustavljiv i već četiri i po mjeseca za njih niko nema rješenje. Prošlo je tačno 140 dana od trenutka kada su crno-bijeli poslednji put kapitulirali, u Nišu, do trenutka kada su upisali 17. uzastopnu pobjedu u svim takmičenjima.

Posljednja u nizu stigla je u ponedjeljak, u trijumfu Partizana 5:1 protiv Zlatibora na zatvaranju 27. kola Superlige Srbije. Tim Aleksandra Stanojevića je i ovoga puta bio nadmoćan i surov, uprkos teškim uslovima u kojima je susret u Humskoj odigran.

Možda će vas zanimati

Padala je kiša čitavog dana u Beogradu, padala i nagovještavala da će i na stadionu Partizana biti viđen "pljusak" golova. Ponovo ih je bilo mnogo u mreži rivala. Crno-bijeli su kao nebrojeno puta u posljednjih mjesec i kusur dana uspijevali da sa neobičnom lakoćom stižu do pogodaka.

Partizan je ovog proljeća već stigao da odigra devet utakmica i stvari nisu mogle da budu savršenije. Zabilježeno je svih devet pobjeda uz gol-razliku 33:2. Da ste navijače "parnog valjka" pitali šta priželjkuju u prvih devet mečeva u 2021. godini, teško da bi scenario bio baš ovakav.

  1. Partizan - Napredak 3:0
  2. Partizan - Novi Pazar 4:1
  3. Javor - Partizan 0:1
  4. Partizan - Radnik 3:0
  5. Inđija - Partizan 0:6
  6. Partizan - Vojvodina 2:0
  7. Rad - Partizan 0:5
  8. Partizan - Voždovac 4:0 (Kup Srbije)
  9. Partizan - Zlatibor 5:1

A u svemu tome, jedna stvar igra posebno važnu ulogu. Partizan je ovog proljeća pokazao novo oružje - postizanje golova iz prekida - i rijetki su mečevi u kojima nisu uspijevali da na taj način stignu do pogotka.

Koliko je velika promjena nastala u ovom segmentu igre crno-bijelih?

SVAKI TREĆI GOL U 2021. POSTIGNUT IZ PREKIDA

U golove postignute poslije prekida spadaju oni koji su stizali posle kornera, slobodnih udaraca, izvođenja auta, ali i jedanaesteraca. I bilo je tačno 11 od ukupno 33 pogotka koje je Partizan postizao na ove načine.

Stanojevićev tim je postigao pet golova poslije kornera, tri iz penala, dva poslije akcija iz slobodnih udaraca i jedan poslije brze akcije nakon izvođenja auta. 

"Šarenolikost" u ovom segmentu je učinila da crno-bijeli gotovo uvek mogu da računaju na pogodak iz postavljene igre, što im je olakšavalo posao na putu ka novim pojbedama.

KLJUĆ JE U IZVOĐAČIMA - JOJIĆ (I JOVIĆ)

Kada je Stanojević u nekoliko navrata bio upitan šta je postalo presudno da Partizan ovoliko golova postiže poslije kornera i slobodnih udaraca, osim stvari koje je tim vježbao na treninzima, prvo je naveo - izvođače. U najvećoj mjeri je to bio Miloš Jojić, vezista kojem je šef struke "našao žicu" i koji sve bolje igra na poziciji centralnog veziste.

Izvor: MN PRESS

Ipak, osim otvorene igre gdje u paru sa Šćekićem obavlja važan posao, Jojić je nastavio da u velikoj mjeri potvrđuje svoj kvalitet prilikom izvođenja prekida. Njegovi korneri su kao po pravilu donosili ne samo golove, već i dosta prilika za postizanje gola. Nije jednostavno da timovi često postižu golove poslije prekida, dosta je faktora koji moraju da se "potrefe", ali svi segmenti padaju u vodu ukoliko ta ubačena lopta ne dolazi konstantno u opasne zone šesnaesterca.

Upravo to je Jojić uspijevao kod golova koje su postizali i Igor Vujačić i Aleksandar Šćekić, a teško da će neki prekid bolje sumirati "Zekine" kvalitete od onog u ponedjeljak protiv Zlatibora. Dubinska lopta iz slobodnog udarca ide savršeno na drugu stativu, Sveta Marković ubacuje loptu na drugu stativu, a tamo mladi Nemanja Jović trese mrežu.

I Jović se u par navrata pokazao kao dobar asistent iz prekida - Slobodan Urošević je poslije jedne akcije u Ivanjici donio Partizanu pobjedu 1:0 protiv Javora, dok je mladi krilni fudbaler bio izvođač kornera i kod Vujačićevog pogotka u Inđiji u pobjedi 6:0.

Partizan - Zlatibor 5:1
Izvor: YouTube/Super liga Srbije

CRNOGORCI DONIJELI VISINU I STALNU OPASNOST

Zvuči možda stereotipno, ali zašto da ne - dvojica Crnogoraca donijeli su dodatnu visinu Partizanu u igri prilikom prekida. Aleksandar Šćekić je ove sezone standardniji nego prethodne i već protiv Zlatibora je odigrao 23. meč u Superligi, koliko ih je upisao u cijeloj prošloj sezoni. On je sada Stanojevićev čovjek od povjerenja na sredini terena, "osigurač" ispred odbrane kakvog trener crno-bijelih voli da ima u timu, slično kao što mu je nekada bio Radosav Petrović. Dva pogotka "Šćeke" su samo odličan bonus.

Izvor: MN PRESS

Tu je i Igor Vujačić, drugi dio ovog crnogorskog "tandema", koji je zaslužio svoju priliku u središtu odbrane i koji ju je maksimalno iskoristio. Postepeno je počeo da dobija šanse krajem jeseni, da bi u decembru, a onda i u nastavku sezone ove godine postao nezamjenjiv dio defanzivne linije. Bio je strijelac golova protiv Radnika i Inđije baš poslije prekida, svojom visinom je donei opasnost pred protivničkim golom, ali ne treba zaboraviti ni važnost tog kvaliteta u sopstvenom šesnaestercu.

I Šćekić i Vujačić su konstatno opasni, i kada ne uspijevaju da postignu golove, a osim njih, pogotke poslije prekida su ove godine postizali i Jović, Lazar Marković i Urošević (Natho je iskoristio sva tri penala).

STANOJEVIĆ PROŠIRIO ARSENAL PARTIZANOVIH KVALITETA

Kada je došao u klub, bilo je dosta turbulencija, ali je Aleksandar Stanojević učinio da stvari postanu - "dosadne". Već četiri i po mjeseca se sa mečeva Partizana izvještava isključivo o pobjedama crno-bijelih i upravo takva "monotonija" je ono što je bilo neophodno timu. Istina, nije se zaostatak za Crvenom zvezdom smanjio, ali Partizan radi ono što je u ovom trenutku do njih.

Izvor: MN PRESS

Stanojević je u ovim prethodnim mjesecima uspio da učini Partizan raznovrsnijim. Nije to samo činjenica da je Partizan 11 golova postigao iz svih vrsta prekida, već u kakvom kontekstu su ti golovi dolazili. Pet mečeva ovog proleća su "otvorili" golom iz prekida - nekada su to direktni udarci glavom posle centaršuteva, a nekada uigrane akcije. Tako je bilo kod gola Jovića protiv Zlatibora, a tako je bilo i posle pogotka Šćekića protiv Voždovca prošle sedmice.

Samo je jednom ovog proljeća Partizan imao manjih rezultatskih problema, u pobjedi 1:0 protiv Javora. Ali upravo na tom meču se vidjela sva vrijednost ove nove snage "parnog valjka" - jedan detalj poslije prekida je napravio prevagu u njihovu korist.

Ovaj tim je evoluirao i sada golove postiže na najrazličitije načine, ne samo poslije prekida - oni su tu da dodatno otežaju posao timovima koji bi da zaustave crno-bijele.

Sa ovakvom igrom Stanojevićevog Partizana, takav tim se još uvijek ne nazire...

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC