• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Edin Džeko nije zaboravio gdje je sve počelo: Za svoj 35. rođendan pomogao omladinsku školu Želje

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Kapiten "zmajeva" danas slavi 35. rođendan.

 Edin Džeko nije zaboravio gdje je sve počelo: Za svoj 35. rođendan pomogao omladinsku školu Želje Izvor: Promo/FK Željezničar

Jedan od najboljih igrača BiH u istoriji Edin Džeko danas slavi 35. rođendan, a fudbaler Rome povodom rođendana odlučio je da donira vrijednu opremu sarajevskom Željezničaru, klubu u kojem je počeo karijeru i koji ga je vinuo u fudbalske visine.

Prve fudbalske korake napravio je u omladinskom pogonu kluba sa "Grbavice", a sada je odlučio da Željinim klincima uruči vrijednu donaciju sportskih rekvizita i loptu, koje će biti od velike pomoći za više od 400 polaznika u ovoj omladinskoj školi.

Možda će vas zanimati

Džeko je rođen 17. marta 1986. godine u Sarajevu, a nakon odličnih nastupa u omladinskim selekcijama, za prvi tim debitovao je 3. avgusta 2003. na utakmici protiv Žepča.

Za Željezničar je odigrao 40 utakmica, na kojima je bio pet puta strijelac, a prvi gol je postigao protiv Modriče.

"Za Željezničar sam debitovao u Žepču. Mislim da je rezultat bio 2:1 za Žepče. Trener Amar Osim priliku za igru dao mi je u 80. minuti. Sjećam se da mi je rekao: 'Uđi, zabij dva gola i izađi'. Nikad neću zaboraviti to vrijeme i osjećaj. Neopisivo je bilo nositi dres voljenog kluba. Prvi gol sam postigao u pobjedi protiv Modriče, bilo je 4:1 za Želju, a gol koji sam dao vjerovatno je jedan od najdražih koje sam dao u karijeri", kazao je ranije Džeko za jedan od magazina sarajevskog kluba.

Poslije Željezničara, fudbalski put odveo ga je u češke Teplice, nakon čega je igrao za Volfsburg, Mančester siti i sada Romu.

Sa njemačkim timom 2009. osvojio je Bundesligu, zatim je sa "građanima" 2012. i 2014. bio šampion Engleske, dok sa Mančester sitijem ima još trofeje u FA Kupu (2011), Superkupu (2013) i Liga kupu (2014).

U sezoni 2016/17. sa osam pogodaka bio je najbolji strijelac Lige Evrope, dok je u istoj sezoni bio i prvi golgeter Serije A. Titulu "Kapokanonijere" osvojio je sa 29 pogodaka.

Za fudbalera godine u BiH proglašavan je pet puta, 2009, 2010, 2011, 2017. i 2018.

Za bh. reprezentaciju odigrao je 112 mečeva, na kojima je postigao 59 golova.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC