• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija ima sedam zaboravljenih štopera: Piksi, možda su oni rješenje - odbrana mora da postane bedem!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Pokušali smo da pomognemo selektoru i da pronađemo defanzivce na koje bi mogao da računa.

 Srbija ima sedam zaboravljenih štopera: Piksi, možda su oni rješenje - odbrana mora da postane bedem Izvor: MN PRESS

Srbija ima sedam bodova nakon prva tri meča u kvalifikacijama za Mundijal, ali i probleme, na kojima će sigurno raditi.

Dok je napad funkcionisao fantastično na čelu sa impresivnim Aleksandrom Mitrovićem, a srpski nacionalni tim pod komandom ofanzivnog Dragana Stojkovića Piksija postigao sedam golova, u odbrani je škripalo.

Možda će vas zanimati

Pet primljenih golova natjerali su cjelokupnu javnost da razmišlja o nekim novim ili dodatnim rješenjima.

Selektor u ovom trenutku bira igru sa trojicom štopera, a na toj poziciji je Srbija trenutno ''tanka''. Na prvom Piksijevom spisku bilo je mjesta za Milenkovića, Mitrovića, Pavlovića, Spajića i Veljkovića, koji zbog povrede nije nastupio i ranije se vratio u klub.

A da li Srbija ima još nekoga?

Kada se pokrene ova tema, u prvi plan iskoče dva imena. Nemanja Milunović je bio Muslinovo iznenađenje u nacionalnom timu, a formacija sa tri defanzivca mu perfektno odgovara. Bio je odličan tokom prethodnih godinu dana u Crvenoj zvezdi i očekivano je da uskoro dobije poziv selektora.

Takođe, poziv će u jednom trenutku stići i na adresu Matije Nastasića.

Defanzivac Šalkea propustio je obaveze u nacionalnom timu zbog povrede, ranije ga nije bilo ni zbog sukoba sa selektorom, a tada je jasno poručio da neće saradnju sa Krstajićem! Piksi ga vidi u timu. Djeluje i da se nekadašnji štoper Mančester sitija vidi u reprezentaciji, pa bi njegovo prisustvo moglo da pojača konkurenciju.

Za Branislava Ivanovića i Aleksandra Kolarova je, čini se, prekasno da se vrate u nacionalni tim, pa će Srbija morati da se okrene ka nekim drugim fudbalerima. Dobra vijest je što ima još defanzivaca sa reprezentativnim iskustvom ili potencijalom da postanu dio odbrane Srbije.

Pronašli smo čak sedam pomalo zaboravljenih štopera koji bi mogli da postanu reprezentativci!

Jagoš Vuković

Izvor: MN PRESS

Nekadašnji omladinac Crvene zvezde koji u tom klubu nije stigao do šanse u seniorskom timu upisao je osam nastupa za A selekciju Srbije. Debitovao je davne 2009. godine, zatim ga dugo nije bilo, a u nacionalni tim vratio ga je Slavoljub Muslin. Tokom 2016. i 2017. godine odigrao je još šest utakmica i gotovo uvijek dobijao je poziv za reprezentaciju.

Sa iskustvom igranja u Holandiji, Turskoj, Grčkoj i Italiji, u kojoj se kratko zadržao, Vuković bi mogao da bude pomoć, barem nakratko. Jagoš ima 32 godine i trenutno nastupa za kineski Ćingdao.

Vladimir Golemić

Izvor: MN PRESS

Srbin ili Poljak, može da bira, ali defanzivac Krotonea koje se takmiči u Seriji A još nije debitovao ni za jednu seniorsku reprezentaciju. On je rođen u Kruševcu, nosio je dres lučanske Mladosti, ali je svojevremeno u intervjuu za MONDO istakao da ne očekuje poziv selektora.

Golemić ima korijene u Poljskoj, preko prabake koja je preživjela koncentracioni logor u Drugom svjetskom ratu. U istom razgovoru za naš portal rođeni Kruševljanin koji će uskoro proslaviti 30. rođendan istakao je da bi prihvatio da igra za poljsku reprezentaciju.

Ivan Miladinović

Izvor: Profimedia/TASS/Sipa USA/Dmitry Feoktistov

Kad smo kod igrača koji imaju i druge opcije, tu je Ivan Miladinović (26). Nekadašnji defanzivac Jagodine i niškog Radničkog od 2018. godine igra za Soči, a prije nekoliko mjeseci pojavila se priča da bi mogao da dobije rusko državljanstvo. Rusi su planirali da ga naturalizuju, kao što su već uradili sa nekoliko standardnih reprezentativaca.

Od odlaska u Rusiju Miladinović je standardan u svom timu i ove sezone upisao je čak 19 prvenstvenih utakmica u dresu Sočija. Kao i Ivanu, ekipi ove sezone ide sjajno, pa su trenutno na poziciji koja vodi u Evropu. U razgovoru za MONDO, Miladinović je demantovao pisanja Rusa i izjavio da čeka poziv Srbije!

Miloš Kosanović

Izvor: MN PRESS

Godinama se pričalo da je velika želja Crvene zvezde i Partizana, ali ostaje apatinska Mladost jedini srpski tim čije je boje branio. Karijera mu je išla neobičnim putem, preko Poljske u Belgiju, a kratko je bio i na pozajmici u Turskoj. Danas Kosanović (30) igra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje nosi dres Al Džazire.

Mnogi se toga ni ne sjećaju, ali Miloš je upisao debi u A selekciji Srbije. Bilo je to davne 2015. godine, kada je na prijateljskom susretu protiv Francuske na terenu proveo posljednjih nekoliko desetina sekundi. Dobijao je pozive i za neke takmičarske mečeve, ali na njima nije igrao.

Aleksandar Sedlar

Izvor: MN PRESS

Iz Veternika, preko Gornjeg Milanovca prvo u Poljsku, pa na Majorku. Aleksandar Sedlar (29) bio je šok u nacionalnom timu, pošto ga je Muslin pozvao još dok je igrao u Metalcu. Na prijateljskom meču protiv Kipra u Užicu Sedlar je upisao reprezentativni debi, ali je kasnije nestao sa mape.

Iako se preselio u inostranstvo, Slavoljub Muslin i budući selektori na njega nisu obraćali pažnju, pa je Sedlar za sada upisao samo dva nastupa. U ekipi Majorke koja se takmiči u drugoj ligi Španije igra i kao centralni bek i kao defanzivni vezni, ali ove sezone nema zavidnu minutažu.

Bogdan Planić

Izvor: MN PRESS

Dok je bio u Rumuniji kao da je bio vidljiviji za selektore. Tri godine je bio jedan od najboljih igrača FCSB, odnosno Steaue Điđija Bekalija, što mu je omogućilo transfer u Izrael. Obukao je dres Makabija iz Haife, trenutnog lidera tamošnjeg prvenstva i tokom cijele sezone je standardan u timu.

Iako je i ranije bilo priča o njegovom pozivanju u nacionalni tim, Bogdan Planić nije debitovao za Srbiju. Snažni Užičanin koji je svojevremeno bio član OFK Beograda, Crvene zvezde i Vojvodine nedavno je napunio 29 godina.

Aleksandar Vukotić

Izvor: MN PRESS

Nema mnogo štopera u Evropi koji bi mogli da se pohvale visinom od preko dva metra. Vukotić (25) jedan je od njih, a svojevremeno je upisao i nastup za B selekciju Srbiju, odnosno nacionalni tim do 23 godine. Pa, kako onda da se o njemu gotovo ništa ne zna?

Ovaj štoper belgijskog Vasland Beverena u kom igra standardno kratko je gradio karijeru u srpskom fudbalu. Već sa 19 godina preselio se u BiH, odnosno Republiku Srpsku gdje je nosio dres Krupe, odakle se i otisnuo u Belgiju tri godine kasnije, a pominjao se i kao meta Seltika. Iako će njegov tim vjerovatno ispasti iz lige ove sezone, Vukotić bi mogao da bude u krugu kandidata za štopersko mjesto u reprezentaciji.

Naravno, selektor Stojković mogao bi uskoro da razmišlja i o nekim mlađim igračima poput Ranka Veselinovića, koji je bio pozvan za nedavnu ''američku turneju'' ili Svetozara Markovića koji je kapiten mlade reprezentacije. Pozajmljeni igrač Olimpijakosa fantastično igra u Partizanu ove sezone.

Na tu listu mogli bi se dodati Nikola Maraš, Srđan Babić, Stefan Šapić, Sava Aranđel Čestić i Strahinja Eraković, koji mogu da se nadaju dresu reprezentacije ukoliko im se karijere bude razvijale na pravi način. 

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC