• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da Piksi kaže osvajamo Mundijal - veruješ mu: Sklonio nedodirljive i od Srbije napravio - tim!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Novi selektor Stojković zauzeo je drugačiji stav nego njegovi prethodnici, napravio je vrhunsku atmosferu, stvorio ekipu u kojoj nema nezamenljivih i to se odmah odrazilo na rezultate - imamo velikih 7 bodova.

 dragan-stojkovic-piksi-reprezentacija-srbije-mondo-tema Izvor: MN PRESS

"Znam da bih odveo Srbiju na Svetsko prvenstvo u Kataru", rekao je neverovatno ozbiljnim tonom Dragan Stojković početkom decembra, kada niko o njemu nije pričao kao kandidatu za selektora, a tek posle te rečenice postalo je jasno da nema boljeg kandidata.

Možda će vas zanimati

"Znam, jer verujem u to i verujte da bih izvukao iz igrača maksimum maksimuma. Ne mogu da ti neki igrači u utakmici koja je najbitnija (protiv Škotske prim. aut.) budu najgori. To se u poluvremenu reši...", dodao je Piksi i odmah je bilo jasno da je već u glavi zamislio kako bi rešio najveći problem srpskog reprezentativnog fudbala - atmosferu u svlačionici.

To su bile samo lepe reči koje je svaki prosečni navijač "orlova" želeo da čuje, ali nije se Piksi posle imenovanja za selektora zadržao samo na tome - i to je ključno.

Odlučio je Piksi da se zahvali velikom broju fudbalera koji su svojim stavom iritirali javnost, izbacio je iz rečnika poštapalice na koje smo navikli da slušamo od selektora, a njegova samouverenost po pitanju uspeha u budućnosti svima je ulivala optimizam.

"Hoću devet bodova iz prve tri utakmice, u svakom meču hoću pobedu", glasila je jedna od njegovih najupečatljivijih izjava u kojoj je pokazao da ima mu*a.

Kada neko preuzme, oprostićete na izrazu, "razbijenu bandu" - obično bi prvo zahtevao strpljenje javnosti, plašio se reakcije na radikalne poteze, tražio bi unapred opravdanja jer zna dobro gde je došao, međutim Piksi je odlučio da se postavi kao što i treba jedan pravi selektor. Preuzeo je odgovornost za sve poteze i unapred igračima poručio da od njih očekuje da daju sve za dres i grb.

Ko to ne bude uradio - može da ide kući, pa makar to bili i najbolji fudbaleri Srbije. Neće trpeti nikoga na ovom svetu, prosto jer je selektor iznad tima, a reprezentacija iznad svih.

"Nedisciplina se neće tolerisati, mogu da se zovu kako god hoće. Još ću ga sam odvesti do aerodroma!", povisio je ton Stojković na jednoj od konferencija jasno poručujući svojim fudbalerima da sa njim ne mogu kako hoće.

Dragan Stojković Piksi na konferenciji Srbije.
Izvor: MN PRESS

Godinama unazad slušali smo o igračima kojima je reprezentacija Srbije "sekundarna stvar" kada dolaze na okupljanje, takve stvari došle su do Piksija, a očigledno je da je on odlučio to da promeni - milom ili silom. Svi oni koji su se u martu pojavili u Staroj Pazovi unapred su upozoreni da se takve stvari više neće tolerisati, kao i da kod ovog selektora "nema vrdanja".

Možda je to za neke delovalo kao populistički potez, ali disciplina koju je Piksi želeo da uvede naišla je na odobravanje i fudbalera na koje je nastavio da računa.

"Skraćivanjem" spiska poručio je jasno da nema više nedodirljivih, a izborima igrača u prve tri zvanične utakmice dao je svima do znanja da veruje i računa na njih, bez obzira na prethodno iskustvo ili status koji su do tada imali u "orlovima".

Tako je Piksi u susretima protiv Irske, Portugala i Azerbejdžana znao da nas iznenadi startnim postavama i izmenama, pa je u 270 minuta fudbala šansu dobilo čak 24 igrača.

Piksi slavi sa Mitrovićem gol u Bakuu.
Izvor: Tanjug/Fss/Marko Metlas

Nije se bojao da meč počne sa debitantima Gajićem i Račićem, da zaigra sa dvojicom napadača protiv prvaka Evrope, da promeni poziciju Radonjiću, da u trenutku kada nemamo povoljan rezultat ubacuje Grujića i Živkovića i da sa terena povlači Tadića... Sve su to bili potezi na koje su navijači Srbije "trljali oči", ali kako se sve pokazalo kao pun pogodak - zavredio je poverenje i sve manje će se njegovi potezi gledati pod lupom.

Osnovni uslov za mesto u timu je zalaganje na treninzima i svežina, dok Piksija nije preterano zanimalo kako igrači igraju u klubu što se najbolje vidi na primeru Aleksandra Mitrovića.

Pitali su se mnogi zašto je Mitrović ponovo tu, kada u Fulamu ne dobija već dugo šansu, ali razgovor sa Piksijem je sve promenio. Uspeo je selektor da mu ulije samopouzdanje i to mu je Mitrović vratio sa pet golova u sedam dana, za rekord državnog tima.

Mitrove suze radosnice i potom dečački osmeh rekle su nam dovoljno o atmosferi u reprezentaciji Srbije koja je trenutno na fantastičnom nivou. Konačno!

Dragan Stojković peva himnu Srbije.
Izvor: MN PRESS

Nema više klanova, vole se i oni koji su igrali sva tri meča i oni koji su samo bodrili sa tribina, igraju se društvene igre, zaboravlja lična promocija i Instagram, a sve zato što je očinska figura poput Dragana Stojkovića obećala veliku nagradu na kraju.

Piksi se postavio poput strogog oca koji od dece zahteva da urade domaći i da će nagrada biti sladoled, a oči su se odmah "zacaklile" na to - nisu ga okusile već tri godine.

I veruju mu da će biti tako. Zrači samouverenošću i njegova reč ima veliku težinu, ali nije Piksi samo dobar motivator i orator, nego je sve ono što je do sada obećao i ispunio, smatrajući to svojom misijom za srpski narod.

I da obeća da osvajamo Svetsko prvenstvo - opet mu veruješ, takav je čovek.

(mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC