• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kletva koju je ispunio Bane Ivanović: Najskuplja greška u istoriji fudbala, zbog nje su izgubili 8 finala!

Autor Dragan Šutvić

Da li ste sujevjerni? Čak i ako niste, sada ćete se zapitati jer ova kletva djeluje!

 benfika bela gutman kletva 59. godišnjica posljednjeg evropskog trofeja Izvor: Profimedia

Na današnji dan 1962. godine Benfika je osvojila svoj posljednji evropski trofej. Zašto od tada čekaju na novi već šest decenija? 

Mnogi će reći zbog kletve! 

Možda će vas zanimati

Možete biti sujevjerni ili ne, ali ova kletva radi. Naime 1962. godine u finalu Kupa evropskih šampiona Benfika je pobijedila Real Madrid 5:3, a čovjek koji je bio kreator tog uspjeha je nakon meča prokleo svoj klub!

"Ni za sto godina od sada Benfika neće biti šampion Evrope", rekao je Bela Gutman! 

Sjajni fudbalski vizionar iz Budimpešte bio je bijesan na upravu kluba koja nije htjela da mu da povišicu. On je u portugalski fudbal došao kao trener Porta sa kojim je osvojio titulu u sezoni 1958/59, a potom je prešao u redove rivala. 

Benfika je bila u problemima, a iskusni Gutman je ubacio mnogo mladih igrača u tim, a pijre svega je otkrio Euzebija, najvećeg portugalskog fudbalera ikada sve do pojave Kristijana Ronalda. 

Osvojio je dvije titule u Portugalu sa klubom, ali je takođe osim finala 1962. godine dobio finale Kupa evropskih šampiona i 1961. godine sa Benfikom. Tada je takođe pobijedio španskog predstavnika, ali tada Barselonu. 

Od tada Benfika je izgubila OSAM finala evropskih takmičenja. Prvo već naredne godine, a ista generacija je gubila i 1965. i 1968. godine. 

Naredno finale se igralo 1990. godine u Beču, protivnik je bio Milan, a tada ostarjeli Euzebio je došao na groblje u Beču sa posebnim razlogom. Tamo je sahranjen Bela Gutman i on je na grobu velikog trenera zatražio za oprost i probao tako da "skine" kletvu. 

Nije uspio. Frank Rajkard je dao jedini gol u tom finalu i donio je titulu evropskog šampiona Milanu! A od tada je Benfika izgubila dva finala Lige Evrope - 2013. i 2014. godine. 

A te 2013. godine kletva je pogodila kroz Branislava Ivanovića! Igrala je Benfika finale Lige Evrope sa Čelsijem, a sjajni srpski defanzivac je bio heroj. 

U 93. minutu je njegov nebeski skok i udarac glavom postavio konačan rezultat, Benfika - Čelsi 1:2 i kletva je nastavila da radi. 

Za sada je to što nisu dali povišicu Gutmanu bilo pogubno, a ostaje da se vidi da li će Benfika zaista čekati 100 godina na novi evropski trofej. 

U najgorem slučaju, 2062. godina se bliži...

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC