• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bivši reprezentativac Jugoslavije na klupi Željezničara - Ivkoviću "vruć krompir": Nisam čovjek koji trči za titulama

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Hrvatski stručnjak na kormilu sarajevskih "plavih" naslijedio Blaža Sliškovića.

 tomislav ivković novi trener željezničara iz sarajeva Izvor: MN PRESS

Hrvatski stručnjak Tomislav Ivković novi je trener sarajevskog Željezničara.

Nasljednik Blaža Sliškovića imaće težak zadatak da vrati "plave" na pobjednički put, s obzirom da je protekla sezona bila jedna od najlošijih u posljednjoj deceniji. Podsjetimo, Željezničar je u proljećnom dijelu sezone ostvario samo jedan trijumf, i to u posljednjem meču sezone (protiv Krupe 3:0).

Možda će vas zanimati

Ivković je rođen 1960. godine u Zagrebu, a u igračkoj karijeri nastupao je za Dinamo, Crvenu zvezdu, Tirol, Viner, Genk, Sporting, Eštoril, Belenenses, Salamanku i Estrelu. Dres reprezentacije Jugoslavije oblačio je 38 puta.

Trenerska karijera vodila ga je od Lurinanesea, gdje je bio pomoćnih Zlatku Kranjčaru, zatim reprezentacije Hrvatske i Al Šaba, da bi samostalno počeo raditi u Međimurju. Trenirao je zagrebačku Lokomotivu, zatim je u Saudijskoj Arabiji vodio Fajsali, a nakon toga Slaven Belupo i Rudeš. Posljednji angažman imao je u Interu iz Zaprešića.

"Poenta priče bila je da moramo krenuti od nule, da klub dovedemo u normalno stanje. Klub ima problem, a to su finansije koje se moraju brzo riješiti. Radimo ozbiljan projekat i u taj projekat ulazi Omladinska škola jer danas nema kluba u regiji da može živjeti bez svojih igrača. Niko kao domaći igrači ne mogu motivirati i zadovoljiti publiku", rekao je Ivković nakon dogovora sa Željezničarom, a potom se osvrnuo na ono što ga čeka na klupi Sarajlija:

"Moramo što prije stabilizovati ekipu, napraviti dobru selekciju igrača, da vidimo ko od domaćih igrača i juniora ima kvalitet da se priključi. Vidjećemo kako se radi u Omladinskoj školi, šta možemo poboljšati i šta možemo napraviti da rad bude još bolji. Dakle, radi se o dogovoru koji obuhvata jedan ozbiljan posao."

Izvor: MN PRESS

Jedan čovjek možda je i najzaslužniji što će Ivković ubuduće raditi na "Grbavici" - Ivica Osim.

"Došao sam i iz razloga jer ipak imponira poziv Želje. Željo je institucija i Božiji putevi su čudni i idu preko svih mogućih dolina, rijeka, brda jer moj trenerski idol i čovjek s kojim sa povezan prijateljski godinama je Ivica Osim. Sjećam se da je i on došao u Želju 1978. godine i da je iz ničega napravio čudo gdje je stavio domaće talentovane igrače, Baždarevića, Čapljića, Bahtića i mnoge druge. Razmišljam kao on, nisam čovjek koji trči za titulama, trener sam koji voli stvarati igru i igrače, toga sam puno napravio u Hrvatskoj, lista igrača koji su radili sa mnom i koji su dobili šansu da debitiju je dugačka. Uvjerenje Uprave me potaknulo i da probamo zajedničkim snagama napraviti projekat", jasan je Ivković.

Svjestan je novi trener Željezničara da ga očekuje izuzetno težak zadatak, te zato moli za strpljenje.

"Neće to biti preko noći, apelujem na navijače da ono što je bilo pokušaju zaboraviti, moraju podržati ekipu u teškim vremenima. Lako je kad se pobjeđuje, treba imati 'support' kada su loši rezultati. Stvaranje ekipe je proces koji traje, Uprava kluba je rekla da nema rezultatskog pritiska i da ćemo tako napraviti dobar posao, ako se svi budemo tako ponašali i razmišljali onda ćemo napraviti dobre stvari, a ako dođu druga razmišljanja pokvarićemo posao."

U narednih nekoliko dana očekuje se Ivkovićev dolazak u Sarajevo, ali i njegovog pomoćnika Armanca Marencija. Početak priprema zakazan je za ponedjeljak, 21. juna.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC