• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gerda Milera je stvorila legenda Partizana: Zvao ga debeljkom i od njega napravio najvećeg bombardera svjetskog fudbala!

Autor Dragan Šutvić

Legendarni golgeter Bajern Minhena i tadašnje Zapadne Nemačke preminuo je u 76. godini, a proslavljeni jugoslovenski fudbaler i trener Zlatko Čajkovski imao je velikog udjela u njegovoj karijeri. To je priznao i sam "Der Bomber".

 gerd miler zlatko čajkovski Izvor: Profimedia

Fudbalski svijet ostao je šokiran u nedelju 15. avgusta, kada je odjeknula vijest da je legendarni Gerd Miler preminuo.

Neponovljivi nemački napadač bio je jedan od najvećih golgetera u istoriji fudbala, a zanimljivo je da je njega kao igrača oblikovao proslavljeni igrač Partizana.

Možda će vas zanimati

Miler je preminuo u nedjelju u 76. godini, a bio je legenda Bajern Minhena i reprezentacije Zapadne Njemačke. Samo u redovima Bavaraca je mrežu tresao 566 puta, a dresu nacionalnog tima je na 62 meča postizao gol čak 68 puta.

No, mnogo toga u njegovoj karijeri ide u zasluge Zlatku Čajkovskom, čuvenom nekadašnjem fudbaleru i treneru, čovjeku koji je bio jedan od najvažnijih igrača Partizana u njegovim formativnim godinama nakon Drugog svjetskog rata.

Legendarni "Čik" nosio je dres Partizana od 1946. do 1955. godine i učestvovao u nekim od najvažnijih uspjeha kluba iz Humske u godinama kada se fudbal u SFR Jugoslaviji još uvijek razvijao.

Nakon igračke, napravio je veliku trenersku karijeru, toliko sjajnu da je bio jedan od utemeljivača Bajerna iz Minhena među najveće klubove u zemlji. Do Čajkovskog, Bajern nije bio tako moćan, a sa njim je stigao i do trofeja Kupa pobjednika kupova 1967. godine. Na kraju ga je naslijedio Branko Zebec, još jedna legenda crno-bijelih, koji je Bajernu prvi donio titulu u Bundesligi.

A važan dio tog Bajerna bio je upravo Gerd Miler. Čajkovski, šaljiv kakav je bio, znao je da na neobičan način govori o svojim igračima, što je bio slučaj i sa "Der Bomberom".

Kada je Miler stigao u Bajern 1964. godine, Čajkovski je samo viknuo: "Pa šta ću s ovim debeljkom?" Godinama kasnije, i Miler se toga sjetio u jednom intervjuu.

"Čajkovski je bio veliki šaljivac. On mi je i dao nadimak 'Mali debeli Miler'", pričao je decenijama kasnije o slavnom jugoslovenskom fudbaleru koji je imao i mnogo problema sa alkoholom.

Toliko je Miler bio očaran popularnim "Čikom", kako je Čajkovskom glasio nadimak zbog niskog rasta. Gerd Miler ga je u intervjuu za "FourFourTwo" proglasio trenerom njegovog idealnog tima. A u timu legenda do legende - Sep Majer, Đakinto Faketi, "Kajzer" Bekenbauer, Lotar Mateus, Johan Krojf, Dijego Maradona, Pele, Van Basten...

Izvor: Profimedia

"Imao sam neviđenu sreću da me na početku seniorske karijere trenira Zlatko Čajkovski", pričao je Nijemac o čovjeku koji je tokom igračke karijere osvojio dvije srebrne medalje na Olimpijskim igrama u dresu Jugoslavije.

I možda je Zagrepčanin koji je ozbiljno zavolio Beograd - gdke je ostao da živi do kraja života, a onda u njemu i počiva - govorio da je Miler debeljuca, ali "Der Bomber" ga je dobro razuvkerio u godinama koje su slijedile.

Zajedno su osvojili i dva kupa Njemačke, a kako su godine prolazile, tako je Gerd Miler postajao sve opasniji po golmane. Uz Branka Zebeca je postao gol-mašina, a tokom 1972. je bio strijelac čak 85 puta. To je bio apsolutni rekord po broju golova u kalendarskoj godini, sve do 2013. i nevjerovatnih 12 meseci Lionela Mesija.

Miler je te 1972. sa Zapadnom jNemačkom bio prvak Evrope, a u konačnu legendu otišao je dvije godine kasnije kada je osvojio i Svjetsko prvenstvo. Taj "mali debeli Miler"...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC