• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučki klub sa legendarnom navijačkom pjesmom, izložbom proslavlja 70. rođendan: Ma igraj Naprijede!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Na današnji dan prije 70 godina, osnovan je Fudbalski klub Naprijed iz Banjaluke, koji se trenutno takmiči u Regionalnalnoj ligi Republike Srpske - grupa zapad.

 naprijed Izvor: Facebook/FK Naprijed

Tim povodom u petak uveče od 19.00 časova biće otvorena izložba fotografija iz istorije Naprijeda u predulazu gradskog pozorišta "Jazavac" u sportskoj dvorani Obilićevo.

Naprijed je treći klub u gradu na Vrbasu nakon Borca i BSK-a, a formiran je na inicijativu Ante Jurinčića, nekadašnjeg fudbalera banjalučkog Borca.

Klub je zvanično osnovan na skupštini održanoj 3. septembra 1951. godine, kada je i dobio ime Naprijed, a prvi meč odigrao je protiv Borca 15. septembra - 3:3.

Tek 1960. godine na Obilićevu (Mejdan) počela je izgradnja stadiona kojem je zemljište ustupila Islamska zajednica, a teren je poravnat korišćenjem mehanizacije Jugoslovenske narodne armije. Ostali radovi sprovedeni su uz pomoć banjalučkih preduzeća, te učešća omladinaca i fudbalskih entuzijasta. Stadion je završen i otvoren u ljeto 1961. a prvi rival na ovom zdanju bio je Borac.

Svoju prvu utakmicu Naprijed je odigrao u sastavu: Vuković, Stojnić, Marković, Ibrahimbegović, Ž. Sabljić, Suljačić, Mrakić, Krupić, Kramer, R. Sabljić, Savicki. Prvi gol za klub postigao je Omer Mrakić Dum.

Povodom 60. godišnjice kluba, izabrana je idealna postava od igrača koji su nastupali za klub od njegovog osnivanja. Najbolji sastav čine Hazim Omerbašić, Brane Krivokuća, Irfan Hajdarević, Džafer Smajić, Šaćir Zulić, Esad Tahirović, Bogdan Petković, Omer Jusić, Fučo Čorbegović, Pašo Bećirbašić i Muhamed Ibrahimbegović Fišer.

Za najboljeg igrača izabran je Esad Tahirović dok je Dobrivoje Sabljić Majne proglašen za najboljeg trenera.

Navijači ovog banjalučkog kluba nazivaju se "Zlotvori", a u cijeloj bivšoj državi postala je poznata njihova legendarna pjesma "Ma igraj Naprijede"...

...
Izvor: Youtube/jugmijesve

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC