• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda igra protiv istorije - ima sedam neuspješnih pokušaja: Nijedna generacija nije uspjela, Stankovićev tim može!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Od kako se UEFA takmičenja igraju po grupama, srpski tim se mučio na prvim mečevima u takmičenju.

 crvena zvezda nikad nije pobijedila u prvom kolu grupne faze lige evrope Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda počinje petu uzastopnu grupnu fazu u Evropi. Ono što je do prije nekoliko godina djelovalo nevjerovatno sada je realnost, a srpski šampion ponovo ima važnu ulogu u evropskom fudbalu. U nizu od pet sezona dva puta je igrana Liga šampiona, dok večeras počinje treće izdanje u grupnoj fazi Lige Evrope.

Vrijedi istaći da prije impresivnog niza koji je u ljeto 2017. godine započeo Vladan Milojević crveno-bijeli punih deset sezona nisu igrali grupnu fazu u Evropi. Ta tradicija je prekinuta, ali postoji jedna koju će večeras probati da prekinu Dejan Stanković i njegovi fudbaleri!

Možda će vas zanimati

Crvena zvezda je do sada sedam puta bila učesnik grupne faze u Evropi i nijednom nije pobijedila na premijeri!

Počelo je davno, kada je bila aktuelni šampion Evrope...

Sezona 1991/92 bila je prva u kojoj su se evropska takmičenja igrala po grupama. Nekoliko mjeseci ranije Zvezda je osvojila Kup evropskih šampiona i kao aktuelni vladar Evrope krenula je u novo takmičenje. Situacija na našim prostorima nije bila tako sjajna, Zvezda nije imala idealne uslove za put ka novom peharu, a i neki igrači šampionskog tima već su otišli.

Prvi meč u novom formatu crveno-bijeli su odigrali u Đenovi protiv Sampdorije i poraženi su od kasnijeg finaliste Kupa evropskih šampiona... Bila je to sjajna generacija Sampe, najveća u istoriji kluba.

Sankcije, problemi u državi, bombardovanje, tranzicioni period i šta sve ne uticali su na to da crveno-bijele skoro deceniju i po ne vidimo protiv najboljih evropskih timova. Bilo je bolnih poraza u kvalifikacijama, a tek je predvođena Valterom Zengom stigla do Kupa UEFA u leto 2005.

Poraz Crvene zvezde u grupnoj fazi Kupa UEFA.
Izvor: YouTube/CrniGuja

Tada je baš preko Brage išla kroz kvalifikacije, a malo je falilo i za prolaz grupe te sezone. Posljednji meč protiv Strazbura svi pamte po traumi zvanoj Kevin Gameiro, a ta grupna faza započeta je porazom od Bazela u Beogradu. Švajcarci su bili bolji (1:2), iako je Milan Purović donio prednost crveno-bijelima.

Jedna sezona pauze, pa legendarni meč protiv Bajerna iz Minhena! Koliko je tu pobjeda bila blizu. Ognjen Koroman je mučio mladog Filipa Lama, Nenad Milijaš ''zategao'' sa distance, a talentovani Bastijan Švajnštajger i Toni Kros pokušavali da se probiju do uloge startera. Sa klupe ih je gledao i Mats Humels, još jedan fudbaler skroz solidne karijere.

Crveno-bijeli su imali prednost (2:1) sve do finiša utakmice, kada su dva centaršuta Tonija Krosa sa gotovo istog mjesta napravila haos u kaznenom prostoru - dovoljan za preokret i 2:3. Bajern je stigao do pobjede, Zvezda je u istoj sezoni izgubila i od Brage, a takmičenje je završila bez osvojenog boda u grupi i uz odlazak nekoliko važnih igrača tokom tog ljeta.

Poraz Crvene zvezde u grupnoj fazi Kupa UEFA.
Izvor: Youtube/kefalo84

A onda, nova pauza. Čitavih deset godina su Zvezda i Evropa bili na ''Vi'', iako je srpski tim velikan i u evropskim okvirima.

Stvari su se promijenile tek u sezoni kada su ispadali Florijana, Irtiš, Sparta i Krasnodar, a crveno-bijeli se nakon pune decenije dokopali Lige Evrope, takmičenja koje je naslijedilo nekadašnji Kup UEFA.

Od tada, nepremostive prepreke u prvoj rundi grupne faze bili su BATE (1:1 u Beogradu), Napoli (0:0 u Beogradu), Bajern (3:0 u Minhenu) i Hofenhajm (2:0 u Zinshajmu). Možda i ti rezultati malo opterećuju crveno-bijele...

Mada, po onome što smo čuli na konferenciji, Dejan Stanković i Mirko Ivanić vjeruju u pobjedu. I pozajmljeni igrač crveno-bijelih koji dobro poznaje Bragu otkrio nam je da postoje šanse za pobjedu, a srpski tim bi trijumfom prekinuo tradiciju koja traje skoro 30 godina!

Crvena zvezda bi večeras mogla da ispiše jedan novi pasus u bogatoj klupskoj istoriji.

Prvi Zvezdini mečevi u grupnoj fazi:

1991/92, Kup evropskih šampiona - Sampdorija, 2:0 na gostovanju

2005/06, Kup UEFA - Bazel, 1:2 u Beogradu

2007/08, Kup UEFA - Bajern, 2:3 u Beogradu

2017/18, Liga Evrope - BATE Borisov, 1:1 u Beogradu

2018/19, Liga šampiona - Napoli, 0:0 u Beogradu

2019/20, Liga šampiona - Bajern, 3:0 na gostovanju

2020/21, Liga Evrope - Hofenhajm, 2:0 na gostovanju

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC