• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako "orlovi" povedu u Lisabonu, sve je moguće! Legenda Zvezde i Benfike o ključnom meču Srbije!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Fudbalska reprezentacija Srbije 14. novembra u Lisabonu igra odlučujuću utakmicu za plasman na Svjetsko prvenstvo protiv domaćeg Portugala.

 Zoran Filipović o utakmici Portugal - Srbija Izvor: MN PRESS

Legendarni centarfor Zoran Filipović, koji je svojim golovima ostavio dubok trag kako u jugoslovenskom tako i u portugalskom fudbalu, kaže da puleni Dragana Stojkovića imaju sve neophodne argumente da u Lisabonu igraju na pobjedu.

"Srbija može do iznenađenja, ali protiv tako kvalitetnog protivnika potrebna vam je i doza sreće. To je tako u fudbalu. Igramo protiv bivšeg prvaka Evrope i jedne od najkvalitetnijih reprezentacija na svijetu. Jasno je da nas očekuje veoma teška i komplikovana utakmica. Kristijano Ronaldo se vraća u golgetersku formu i to je detalj koji nam svakako ne ide na ruku. Mislim da Dragan Stojković Piksi ima taj način rada koji može da opusti igrače, da se u meč uđe bez opterećenja. Stvorio je odličnu atmosferu u reprezentaciji, sada je važnije nego ikada da taj timski duh dođe do izražaja. Dopada mi se hemija koja vlada u našoj ekipi i veliki sam optimista uoči posljednjeg kola kvalifikacija", rekao je Filipović za agenciju "Anadolija".

Izvor: MN PRESS

Fenomen Kristijana Ronalda vjerovatno će se jednog dana izučavati kao posebna tema na najprestižnijim svjetskim univerzitetima.

"To je taj karakter rođenog pobjednika. Vratio se u Mančester junajted i odmah preuzeo ulogu lidera. Podatak da sa 37 godina vodi glavnu riječ na terenu i rješava utakmice u posljednjim sekundama, dovoljno govori o njegovim kvalitetima. Zaradio je mnogo novca u karijeri, a i dalje ima istu glad za golovima i pobjedama kao u tinejdžerskim danima dok je branio boje Sportinga. Nevjerovatno. To ga čini specifičnom i neuobičajenom figurom u modernom fudbalu. U Juventusu je prošle sezone imao periode krize, ali je sada ponovo eksplodirao i trese mreže kao od šale", dodao je Filipović i upozororio da opasnost po gol Srbije neće stizati isključivo od strane Ronalda.

"Ronaldo jeste glavni igrač koji jednim potezom može da riješi utakmicu i sve se vrti oko njega, ali Portugalci imaju još nekoliko pojedinaca vrhunske klase koji nastupaju za najbolje evropske klubove. Za razliku od nekih drugih reprezentacija, sjajno funkcionišu kao kolektiv i to ih čini toliko posebnim. Nisu jaki samo u napadačkom redu, već i pozadi gdje imaju odličnog golmana i uigranu zadnju liniju. Njima je takođe bitno da izbjegnu baraž u martu sljedeće godine i ne sumnjam da će napraviti vatrenu atmosferu na stadionu Benfike. Možda bi taj pritisak mogao da ima i neželjene efekte po njihov perfomans. Jako je važno da Srbija uđe hrabro u utakmicu, da im napravimo ršum nekom kontrom i polukontrom, da ih izbacimo iz ravnoteže. Portugalci su senzibilni, nisu kao Nijemci ili Englezi. Ako ih poremetiš, svašta može da bude. Još ako prvi damo gol…"

Izvor: MN PRESS

Zoranu Filipoviću možete da postavite bilo koje pitanje, osim jednog - ko mu se više dopada, Aleksandar Mitrović ili Dušan Vlahović.

"To me ne pitajte. Riječ je o dva različita tipa napadača. Vlahović je mlad igrač, mnogo trči, ide u dubinu, traži prostor, nezgodan je jer se fenomenalno služi lijevom nogom. Jak je u fizičkom kontaktu, lako dobija duele. Sve u svemu, zdrav momak i fenomenalan špic. Sa druge strane, Mitar je 'namazan', zna da isprovocira faul. Takođe trči puno, radi za ekipu. Njemu kada daš loptu u noge, znaš da ta lopta nikad nije izgubljena. Ili izbori prekršaj ili nastavi akciju. To je taj kontinuitet napada koji protivnika stavlja u nezgodan položaj. Mitar je pravi pivot modernih karakteristika. Nije egoista i to mu je svakako najvažnija odlika. Radi se o igraču koji se odlično uklapa u svaku taktiku i zato i igra tako dobro u reprezentaciji", navodi iskusni 68-godišnji trener, koji je u maju ove godine napustio klupu reprezentacije Libije.

Izvor: MN PRESS

Proslavljeni golgeter trenutno nema trenerski angažman i svaki slobodan trenutak koristi da putuje po svijetu i uživa u vrhunskim fudbalskim predstavama.

"Bio sam prethodnih dana u Engleskoj i pratio nekoliko sjajnih utakmica. Gledao sam Mitrovićev Fulam u Čempionšipu, zatim Čelsi protiv Malmea u Ligi šampiona i derbi Premijer lige u kome je Mančester junajted deklasirao Totenhem na gostujućem terenu. Utisci su fenomenalni, fudbal koji se igra na ostrvu je nešto sasvim drugo u odnosu na ovo što gledamo u regionu. Rekao bih jedna vrsta automatizma u kome se tačno zna ko šta radi. Lopta prosto klizi po terenu, ona je ta koja trči za igračem, a ne igrač za njom. Igra se brzo i agresivno, svi igrači na terenu igraju u oba pravca, napadači su prvi koji vrše presing na protivničke štopere. Sve to utiče da ritam utakmice bude na izuzetno visokom nivou. Dodajte tome pune stadione i publiku koja ima kulturu navijanja i jasno vam je zašto engleski fudbal pripada jednoj drugoj dimenziji", zaključio je Filipović.

U igračkoj karijeri Filipović je nastupao za Crvenu zvezdu, Benfiku, Klub Briž i Boavistu. Kao trener radio je u mnogim klubovima, a izdvajaju se Boavista, Zvezda i Vitorija Gimaraeš. Bio je selektor reprezentacija Srbije, Crne Gore i Libije.

(mondo.ba/agencije)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC