• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mančester junajted objavio grb Zvezde: Na Old Trafordu ne zaboravljaju tragediju koja je zauvijek povezala 2 kluba!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Još jedna tužna godišnjica.

 Mancester-junajted-objavio-grb-Crvene-zvezde-zbog-tragedije-u-Minhenu Izvor: Twitter/ManUtd/Profimedia

U nedjelju, 6. februara, Mančester junajted i svi ljubitelji fudbala sjetiće se minhenske tragedije iz 1958. godine, kada su poslije utakmice protiv Crvene zvezde poginuli igrači engleskog velikana, kao i navijači i novinari.

Avion sa 44 putnika doživio je nesreću poslije povratka iz Beograda, a u Minhenu je odmah izgubilo život 20 osoba. Uključujući i članove legendarne generacije Junajteda, "Bezbijevih beba". Nakon toga, u bolnici je bilo još troje mrtvih.

Ekipa Mančester junajteda tada se vraćala iz Beograda, gdje su pobijedili Crvenu zvezdu i plasirali se u polufinale Kupa šampiona. Avion je stao u Minhen da bi dopunio gorivo, ali su se poslije toga pojavili problemi sa lijevim motorom.

Nakon dva neuspjela polijetanja, kapetan Džejms Tejn je insistirao i na trećem pokušaju, uprkos snijegu i lošem vremenu. Avion je pokušao da uzleti, ali je zbog bljuzgavice udario u ogradu iza kraja piste, a lijevo krilo je bilo otkinuto kada je udarilo u kuću. Naknadno je utvrđeno da su tako loši uslovi usporili avion i onemogućili polijetanje.

U nesreći su poginula osmorica igrača Mančester junajteda, kao i tri člana klupskog osoblja i dvojica novinara, među kojima je jedan, Frank Svift, bio bivši engleski reprezentativac i čuvar mreže Mančester sitija. On je preminuo na putu ka bolnici.

Junajted svake godine pažljivo obilježava godišnjicu tragedije i ne zaboravlja sve preminule, pa je nedavno i delegacija kluba posjetila Beograd, Crvenu zvezdu, kao i stadion Partizana, na kojem su "Bezbijeve bebe" odigrale svoj posljednji meč prije tragedije.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC