• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Velika tragedija engleskog fudbala - sve zbog remija sa Zvezdom: Da sam bolji golgeter, ne bi poginulo 20 ljudi!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Da je Šeki pogodio, oni ne bi ni odletjeli!

 Dragoslav-Sekularac-o-nesreci-u-Minhenu Izvor: MN PRESS

Na današnji datum prije 64 godine, 6. februara 1958. desila se jedna od najvećih tragedja u istoriji fudbala, "Bazbijeve bebe" su poginule u užasnoj avionskoj nesreći. 

Trofejni i legendarni tim Mančester junajteda vraćao se kući poslije prolaska u polufinale Kupa Evropskih šampiona, pošto su u Beogradu igrali 3:3 sa Crvenom zvezdom. U prvom meču u Engleskoj bilo je 2:1 i zbog toga je ekipa Mančester junajteda prošla dalje.

A tragedija je mogla da se spriječi na nekoliko načina. Prvi je sa drugačijim izborom aviona. Tim je sletio u Minhen samo zato što su putovali avionom koji nije u jednom letu mogao da pređe distancu od Beograda do Mančestera, pa je morao da sleti i napuni gorivo u Bavarskoj. Zbog ledom pokrivene piste avion je doživio nesreću pri pokušaju polijetanja i poginulo je 20 ljudi, od čega sedam prvotimaca Mančester junajteda, zajedno sa legendarnim Dankanom Edvardsom.

Od fudbalera poginuli su Džef Bent, Rodžer Birn, Edi Kolman, Dankan Edvards, Mark Džons, Dejvid Peg, Tomi Tejlor i Bili Velan. Džon Beri i Džeki Blenkflauer su preživeli, ali su morali da završe karijere. A na letu je bio i Frenk Svift, novinar i legenda gradskog rivala Mančester sitija.

Oni su samo dan prije toga igrali sa Crvenom zvezdom čiji je najbolji igrač bio Dragoslav Šekularac. A drugi način da taj tim preživi bio je da on pogodi gol!

"Utakmica je bila nevjerovatna, Mančester je vodio sa 3:0, a onda smo mi uspjeli da izjednačimo i imali smo prilike za potpuni preokret. Najbolja šansa je bila moja, ma stopostotna! Ali, promašio sam i oni su se plasirali u polufinale. Pošto nas je Junajted prethodno dobio na "Old Trafordu" sa 2:1, da sam ja pogodio za 4:3 igrala bi se majstorica, najvjerovatnije tri dana kasnije u Italiji. Oni se u tom slučaju ne bi vraćali kući iz Beograda... Ma, ko zna koliko puta sam sebi rekao: 'E, Šeki, kud bre nisi bio bolji golgeter, svi ti momci bi ostali živi da si zatresao mrežu'", prisjetio se jednom prilikom Šekularac.

On je od tada pa sve do kraja života ostao izuzetno emotivno vezan za Mančester junajted, a sa svojim protivnicima je tokom tog dvomeča stvorio nevjerovatnu vezu. 

"Mi smo s njima ostvarili nevjerovatno prijateljstvo! Svi su bili prijatni i vaspitani, pravi engleski džentlmeni. Poslije utakmice sam s Bobijem Čarltonom i nesrećnim Tomijem Tejlorom, koji je poginuo u tom kobnom avionu, izašao u "Metropol" i proveo nezaboravno veče. Zbog te generacije cijelog života beskrajno poštujem Mančester junajted i dan-danas u kući nemam svoju fotografiju, ali čuvam uramljenu sliku tima koji je nestao tog 6. februara u Minhenu. Tuga... Eto šta ti je život", pričao je Dragoslav Šekularac.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC