• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"E Šeki, da si dao gol ti momci bi preživeli": Zvezdina zvezda nije sebi oprostila promašaj koji je mogao da promeni sve

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Na današnji dan desila se jedna od najvećih tragedija u istoriji fudbala.

 Bezbijeve bebe Mančester junajted Crvena zvezda Dragoslav Šekularac Izvor: MN PRESS

Tog 6. februara 1958. godine fudbaleri Mančester junajteda vraćali su se kući posle remija sa Crvenom zvezdom u četvrtfinalu Kupa evropskih šampiona. 

Bilo je 3:3 u Beogradu, a posle 2:1 u Mančesteru to je značilo da su "Bazbijeve bebe" kako su popularno zvali taj tim otišle dalje. 

Možda će vas zanimati

Ipak, desila se tragedija. Njihov avion je morao da stane u Minhenu kako bi se napunilo gorivo, a onda je na ledom pokrivenoj pisti skrenuo i doživeo nesreću. 

Na licu mesta je poginulo 20 ljudi, od čega sedam prvotimaca Mančester junajteda, a najbolji igrač tog tima Dankan Edvards je preminuo posle 15 dana u bolnici. 

Od fudbalera poginuli su Džef Bent, Rodžer Birn, Edi Kolman, Dankan Edvards, Mark Džons, Dejvid Peg, Tomi Tejlor i Bili Velan. Džon Beri i Džeki Blenkflauer su preživeli, ali su morali da završe karijere. A na letu je bio i Frenk Svift, novinar i legenda gradskog rivala Mančester sitija.

Sjajna generacija Crvene zvezde koju je tada predvodio Dragoslav Šekularac nije uspela da pobedi na tom meču, a da jeste, možda bi sve bilo drugačije. Godinama kasnije, Šekularac je zamerao sebi na jednoj propuštenoj šansi, koja bi možda spasila sve te živote!

"Utakmica je bila neverovatna, Mančester je vodio sa 3:0, a onda smo mi uspeli da izjednačimo i imali smo prilike za potpuni preokret. Najbolja šansa je bila moja, ma stopostotna! Ali, promašio sam i oni su se plasirali u polufinale. Pošto nas je Junajted prethodno dobio na "Old Trafordu" sa 2:1, da sam ja pogodio za 4:3 igrala bi se majstorica, najverovatnije tri dana kasnije u Italiji. Oni se u tom slučaju ne bi vraćali kući iz Beograda... Ma, ko zna koliko puta sam sebi rekao: 'E, Šeki, kud bre nisi bio bolji golgeter, svi ti momci bi ostali živi da si zatresao mrežu'", prisetio se jednom prilikom Šekularac. 

On je do kraja života ostao emotivno vezan za Mančester junajted i redovno je pratio igre kluba sa "Old Traforda", a sve to seže baš na tu kobnu utakmicu. 

"Mi smo s njima ostvarili neverovatno prijateljstvo! Svi su bili prijatni i vaspitani, pravi engleski džentlmeni. Posle utakmice sam s Bobijem Čarltonom i nesrećnim Tomijem Tejlorom, koji je poginuo u tom kobnom avionu, izašao u "Metropol" i proveo nezaboravno veče. Zbog te generacije celog života beskrajno poštujem Mančester junajted i dan-danas u kući nemam svoju fotografiju, ali čuvam uramljenu sliku tima koji je nestao tog 6. februara u Minhenu. Tuga... Eto šta ti je život", pričao je Dragoslav Šekularac.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC