• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda na ovo nije navikla - mora da juri Partizan i titulu: Zima donijela strašno pojačanje, ali proljeće mora trofej!

Autor Dragan Šutvić

Crvena zvezda i Dejan Stanković su imali teške pripreme u Turskoj. Krenulo je promjenom plana, nastavilo se lošim vremenskim uslovima, a završava se kalkulacijama o osvajanju dva domaća trofeja i što boljem utisku u Evropi.

 fk crvena zvezda pripreme antalija 2022 analiza  Izvor: MN Press/YouTube/Crvena zvezda/Printscreen

Nakon impresivne jeseni u grupnoj fazi Lige Evrope i nekoliko kikseva u Superligi - Crvena zvezda je januar dočekala u neobičnoj situaciji. Godinama nije igrala evropski fudbal u martu, ali... Godinama crveno-bijeli nisu morali da jure prednost najvećeg rivala u borbi za titulu.

Djeluje da će nakon takve jeseni baš titula u Superligi biti glavni cilj tima Dejana Stankovića koji ima namjeru da se okiti i petim uzastopnim trofejem u prvenstvu. U skladu sa tim je Crvena zvezda pravila planove u zimskom prelaznom roku. Sada moraju da ih pokažu na terenu.

Možda će vas zanimati

Aleksandar Dragović je to objasnio rečenicom "moramo da pobijedimo 16 mečeva", Stanković je sve ligaške mečeve do kraja sezone nazvao finalima, a Zvezdan Terzić optimistično vjeruje u titulu uz zaključak da razlika u kvalitetu između dva najveća srpska kluba nikada nije bila veća.

Da li se ona "smanjila" tokom januara ostaje nam da vidimo već od sredine februara, kada će za srpske klubove početi izazovi u elitnom rangu.

Šta čeka Crvenu zvezdu narednog proljeća? Umjesto odlaska na Kipar, crveno-bijeli su kompletne pripreme odradili u Turskoj, gdje vrijeme nije bilo idealno. Nakon tri odigrana meča, a jedan je bio otkazan, četvrti je prekinut zbog nevremena, pa Stanković nije mogao da vidi sve što je želio. Ipak, u Zvezdi kažu da su spremni! Evo šta smo mogli da vidimo na pripremama crveno-bijelih.

OHI ODMAH, PIČINI NE MORA

Izvor: Youtube/Printscreen/Crvena zvezda

Najveći utisak na pripremama Crvene zvezde ostavio je napadač koji je u Beograd stgiao sa sjevera Evrope. Ohi Omoižuanfo je ljetos dogovorio uslove sa srpskim klubom, a ove zime napustio Molde i pojačao crveno-bijele. Nakon impresivne jeseni, nastavio je da rešeta...

Na sva tri meča koje je igrao u Turskoj Ohi je zatresao mrežu rivala, a više od toga navijače su radovale njegove kretnje, odlično čitanje situacija i konstantna opasnost po gol protivnika. Možda baš i zbog toga za Loisa Dionija više nema mjesta u klubu...

Za razliku od Norvežanina koji se odmah uklopio, Kristijano Pičini će morati malo da se čeka. Fudbaler koji je posljednji meč za Valensiju odigrao protiv Real Madrida došao je u Crvenu zvezdu iz takmičarskog ritma, ali ga je lakša povreda ometala na pripremama. Istina, stigao je da osjeti dres crveno-bijelih, ali će morati da podigne formu u odnosu na meč sa Šahtjorom kada je bio krivac za prvi gol.

Kako su u klubu i dalje Milan Gajić i Marko Gobeljić, ne bi bila tragedija da italijanski fudbaler "potroši" nekoliko mečeva prije nego što uđe u ritam. Do početka takmičenja u Ligi Evrope ima još oko mjesec dana, a za to vrijeme bi morao da dostigne maksimalni nivo forme i fizičke pripremljenosti.

PROLJEĆNA FORMACIJA - STANKOVIĆ SPREMIO NEŠTO NOVO

Izvor: MN PRESS

Možda ćemo od Stankovića vidjeti nešto novo... Kako to obično biva na pripremama, treneri kombinuju i isprobavaju različite varijante, a djeluje da je treneru Zvezde za oko zapao sistem 3-4-2-1.

U Turskoj nije imao sve fudbalere koji su mu potrebni za takav raspored na terenu, ali bi crveno-bijeli upravo u takvom rasporedu mogli da provedu nešto više vremena u proljećnoj polusezoni. Neće biti iznenađenje jer je Dejan Stanković već kombinovao sisteme i uspijevao svojim igračima da pronađe adekvatne uloge u nekoliko različitih formacija.

Potpuni prelazak na formaciju sa 3 štopera vratio bi Sanoga u poslednju liniju i produžio mu karijeru, a ofanzivnom Pičiniju dao više slobode na protivničkoj polovoni. Mana ovakve formacije bilo bi razdvajanje Ivanića i Kataija koji su perfektno funkcionisali kada su se grupisali na lijevoj strani terena.

Katai je dobar dio priprema proveo bliže desnom boku, što mu je možda uloga suđena za proljeće. Ipak, čini se da Stanković ima dovoljno rješenja i za tu liniju tima, bez obzira na formaciju koju izabere.

JEDNA ŽELJA NIJE ISPUNJENA, ODLASCI SE NEĆE OSJETITI

Izvor: MN PRESS

Pomenuli smo Ohija i Pičinija koji su stigli, ali veliko pojačanje za tim mogao bi da bude Nemanja Motika. Mladi fudbaler Bajerna, koji je dominirao u razvojnom timu giganta iz Bavarske, kupljen je od njemačke ekipe ovog januara. Iako ima 18 godina, plan Crvene zvezde nije da ga "razvija" već odmah gurne u vatru.

Nemanja je došao zbog seniorskog fudbala i minuta u konkurenciji odraslih, pa će biti zanimljivo vidjeti koga može da izbaci iz startne postave. Mirka Ivanića i Aleksandra Kataija teško, Filipo Falko opet nije oduševio na pripremama, ali tu je i El Fardu Ben koji je igrao Kup afričkih nacija tokom januara. Može Motika i u sam napad, ali je tamo već rezervistano mesto Ohiju!

Što se tiče ostalih transfera, stidljivo se pominjao Nemanja Radoja i djeluje da od toga nema ništa, a Zvezda će vjerovatno ostati i bez Edmunda Ada. Bili su spremni da ga plate 1,8 miliona Šerifu, dok tim iz Tiraspolja nije čuo da i Mitjiland želi mladog veznog igrača. Tada je cijena porasla na 2,5 miliona, što je neprihvatljivo crveno-bijelima.

Klub su napustili Miloš Degenek koji je izgubio mjesto startera, Aleksa Vukanović kojem je istekao ugovor, Njegoš Petrović koji je prodat Granadi i Marko Lazetić, novi napadač Milana. Od njihovih transfera klub mora da živi, ali djeluje da se izostanak neće previše osjetiti jer nisu bili nosioci igre jesenas.

Takođe, više se ne računa na Loisa Dionija, dok su Ibrahim Mustafa i Aksel Bakajoko pozajmljeni Novom Pazaru u kojem će igrati do kraja sezone.

NOVA SITUACIJA ZA ZVEZDU - ZAOSTATAK

Izvor: Profimedia/Gonçalo Delgado/Global Images/Sipa USA

Kao što smo već napomenuli, Crvena zvezda je zaboravila kako se "vija" najveći rival. U nizu od četiri uzastopne titule crveno-bijeli su uvijek prolazili kao prvi kroz cilj na polusezoni, pa je u nastavku prvenstva bilo dovoljno da održe prednost u odnosu na Partizan.

Istina, nekada se ona povećavala zbog kikseva tima iz Humske, ali sada je i Partizan u drugačijoj situaciji. Dobro organizovana ekipa Aleksandra Stanojevića, pojačana dvojicom prekaljenih igrača u veznom redu, riješena je da sačuva lidersku poziciju na tabeli.

Šansi da se ta razlika topi će biti, u to nema sumnje. Naporan ritam četvrtak - nedjelja koji očekuje oba srpska kluba mogao bi da im donese malo više problema u domaćim okvirima, a čak i da se to ne desi - na programu su dva derbija. Crvena zvezda će biti domaćin derbija u proljećnom dijelu prvenstva, dok će domaćina u plej-ofu odlučili plasman na tabeli nakon 30 odigranih kola.

Trenutna situacija je takva da bi Zvezdi dvije pobjede u tim mečevima donele lidersku poziciju, iako je opšti utisak da je Partizanova pozicija pred nastavak prvenstva bolja.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC