• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija saznala u kom je šeširu pred žrijeb: Ovaj spisak sve zanima, "orlovi" na Mundijalu mogu protiv Hrvata!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Selekcija Dragana Stojkovića Piksija je za dva mjesta lošije plasirana u odnosu na prethodnu FIFA rang listu.

 srbija u trećem šeširu žrijeb za svjetsko prvenstvo Izvor: MN Press/Profimedia

FIFA je objavila u četvrtak najnoviju rang-listu svjetskih reprezentacija, pa je sada sve jasnije kako će izgledati šeširi pred žrijeb za Svjetsko prvenstvo 1. aprila.

Srbija je pala za dvije pozicije na 25. poziciju i više nema dileme - "orlovi" će na žrijebu biti u trećem šeširu i moći će da dobiju i "pakleno" tešku grupu, ali i vrlo povoljnu!

Možda će vas zanimati

Na najnovijoj rang listi, Belgija je i dalje prva, sa samo pet bodova više od Brazila, a najveće promjene dešavale su se u Africi, gdje se igrao Kup afričkih nacija, i Sjevernoj Americi, gdje su igrani mečevi kvalifikacija za Mundijal. Zbog svega toga, Srbija je sa 23. skliznule na 25. poziciju, a žrijeb za Svjetsko prvenstvo u Kataru svakako će dočekati u trećem šeširu. Evo i zbog čega.

Katar će kao domaćin uz još sedam najboljih selekcija sa FIFA rang liste biti u prvom šeširu. To znači da se, ako pridodamo i Katar, ispred Srbije na listi ekipa za pravljenje šešira, nalazi ukupno 25 ekipa.

Da bi "orlovi" bili u trećem šeširu, potrebno je da se nađu među 24 najbolje selekcije učesnice, tj. da dva trenutno bolje rangirana tima ne odu na Mundijal. I to će biti slučaj:

  • Jedan od ta dva tima biće Italija ili Portugal, jer se nalaze na istom kvalifikacionom turniru u evropskom baražu;
  • Drugi od ta dva tima biće u najgorem slučaju neko iz Južne Amerike - između Urugvaja, Perua i Kolumbije, makar jedna selekcija sigurno ostaje bez Mundijala. U realnom slučaju, biće tu još ekipa koje su ispred Srbije na FIFA listi, a neće igrati u Kataru.

Istina, do kraja kvalifikacija su ostali još martovski mečevi, poslije čega ćemo znati 30 od 32 učesnika, ali ti mečevi neće uticati na FIFA rang listu prije žrijeba. FIFA svoje liste poslije februara uvijek izbacuje tek sredinom aprila, što je poslije žrijeba.

Stoga, Srbija će sigurno biti u trećem šeširu, dok se očekuje da posljednja dva učesnika (pobjednici interkontinentalnih baraža), koja će biti poznata tek u junu, na žrijebu budu smještena u posljednji, četvrti šešir.

Sada znamo da će u prvom šeširu biti Katar, Belgija, Brazil, Francuska, Argentina, Engleska i Španija, dok se očekuje i Italija ili Portugal, ukoliko jedna od ove dvije ekipe izbori plasman na završni turnir. U malo vjerovatnom scenariju gdje ni jedni ni drugi ne odlaze u Katar, u drugi šešir će preći Danska.

No, realan scenario je da će u drugom šeširi biti Danska, Holandija, Njemačka, Švajcarska, Hrvatska, dok su Meksiko i SAD vrlo blizu da se i zvanično kvalifikuju. Posljednji tim u ovom šeširu bio bi dobijen tek poslije martovskih mečeva.

Dakle, Srbija bi mogla da dobije i "paklen žrijeb" iz prva dva šešira poput scenarija "Brazil i Njemačka", ali i vrlo povoljan, ukoliko bi u grupi bila sa domaćinom Katarom i recimo Meksikom...

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC