• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Može li Zvezda da napravi čudo? Evo šta kaže istorija: Od brodoloma u Rimu i potopa na Marakani, do kobnog Glazgova!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Crvena zvezda juri nešto što joj je do sada uspjelo samo jednom!

 Crvena-zvezda-Glazgov-Rendzers-preokret Izvor: Profimedia/MN Press

Fudbaleri Crvene zvezde su, gledajući prema rezultatu, pregaženi u Glazgovu. Rendžers u Beograd dolazi sa 3:0 iz prvog meča, a ko je gledao meč zna da to ni izbliza nije bio realan rezultat meča.

Promašeni penal, poništeni golovi, Kangina prečka i još neke šanse poslije kojih lopta nije našla put do mreže iskusnog golmana Rendžersa doprinijele su da crveno-bijeli sada pred sobom imaju nevjerovatno težak zadatak.

Ipak vjeruju u crveno-bijelom taboru da to mogu i to su pred meč ponovili Milan Pavkov i Dejan Stanković. Ali, kada se pogleda istorija, kako stoje stvari? Da li je Crvena zvezda ikada uspjela da deficit od tri gola iz prvog meča preokrene?

Pa, da krenemo!

1962/63 - VUČICA U KUPU KOJI NE POSTOJI

Izvor: MN PRESS

Odavno više nema Kupa sajamskih gradova, ali u principu to je takmičenje koje je bilo preteča Kupa UEFA, tj. sadašnje Lige Evrope. Crvena zvezda je u sezoni 1962/63 startovala u ovom takmičenju duelima sa Rapidom iz Beča, a nakon prolaska prve runde u Beograd je stigla Barselona.

U Beogradu je bilo 3:2, u Španiji 1:0 za Barsu, a u plejof meču Crvena zvezda je prošla dalje. A onda je došlo četvrfinale sa Romom.

Prvi meč je igran početkom marta u Rimu i nije dobro prošao. Sa dva gola u prvom poluvremenu načet je srpski tim, a Meničeli je dodao treći gol već u 47. minutu. Ipak, imala je Zvezda svoju šansu!

Malešev je u Beogradu dao gol u 12. minutu, drugi je bio njegovo djelo u 74. minutu, ali ipak nije bilo mjesta za čudo!

1965/66 - POTOP NA MARAKANI!

Izvor: MN PRESS

Ponovo je ove sezone u pitanju bilo takmičenje u Kupu Sajamskih gradova, ali sada na samom početku. Crvena zvezda je izvukla Fiorentinu, i nije dobro prošla.

"Viola" je stigla na "Markanu" u septembru i potpuno nadigrala crveno-bijele. Bilo je 4:0 u prvom meču, pa se niko nije ni nadao nekom čudu na "Komunaleu".

U drugom meču je Fiorentina bila bolja sa 3:1, tako da je krajnji rezultat bio prilično poražavajućih 7:1.

1968/69 - GLAZGOV JE BIO KOBAN!

Zvezdin tim iz oktobra 1972: Ognjen Olja Petrović, Petar Krivokuća, Vladislav Bleki Bogićević, Mihalj Keri, Kiril Dojčinovski, Miki Novković, Slobodan Cole Janković, Stanislav Karasi, Vojin Lazarević, Jovan Aćimović, Dragan Džajić.
Izvor: MN PRESS

Ali ovoga puta ne Rendžers, već Seltik. Igrao se Kup Evropskih šampiona, a poslije prolaska bez borbe protiv Karl Cajs Jene, crveno-bijeli su odletjeli za Veliku Britaniju. I nisu se lijepo proveli.

Poveo je Seltik u trećem minutu, Vojin Lazarević je izjednačio do poluvremena, a onda je uslijedio potop u drugom dijelu igre. Meč se završio pobjedom Seltika 5:1.

U revanšu je Seltik takođe vodio, ali je golom u 90. minutu Stevan Ostojić makar spriječio drugi poraz. Od čuda nije bilo ništa!

1977/78 - PROKLETA BORUSIJA!

ZORAN FILIPOVIC, fudbaler Crvene zvezde, iza je VLADIMIR PETROVIC PIZON, na prvenstvenoj utakmici protiv Dinama, na stadionu Crvene zvezde. Beograd, 13.03.1977. Foto: Tomislav Mihajlovic Fudbal, Crvena zvezda, Dinamo Zagreb
Izvor: MN PRESS

Tim iz Menhengladbaha koji je crveno-bijele koštao trofeja u Kupu UEFA je te godine izbacio Zvezdu iz Kupa evropskih šampiona već u oktobru.

Lako su crveno-bijeli prošli Slajgo Roverse iz Irske, a onda su na "Marakani" izgubili sa laganih 3:0 od Alana Simonsena i šampionske generacije Borusije Menhengladbah. U Njemačoj je bilo još gore, jer je Borusija pobijedila sa 5:1.

Makar je Sead Sušić postigao počasni gol...

2008/09 - LOŠE USPOMENE NA ČEŠKU

Težak poraz crveno-belih u Češkoj
Izvor: YouTube/Crni Guja

Imali su srpski timovi sreće u mečevima sa Česima u posljednje vrijeme, ali te 2008. godine se Zvezda provela kao bosa po trnju u Pragu.

Nakon kultne utakmice sa Dinamom iz Tbilisija na "Markani" Dejan Lekić i njegovi saigrači su stigli u Prag na meč sa Slavijom i dobili su tri gola u mreži- Do 34. minuta je sve djelovalo izjednačeno, ali je onda ekipa pala i ubjedljivo izgubila.

Penal za Vladimira Bogdanovića i šut Slavka Perovića donijeli su 2:0 Zvezdi poslije 45 mintua, ali je Viček u drugom poluvremenu svojim golom uspio da osigura pobedu Slavije.

Crveno-bijeli do sada nikada nisu uspjeli da stignu deficit od tri gola iz prvog meča, ali valjda za sve postoji prvi put?

Anketa

Može li Zvezda da prođe Rendžers?

  • Da, sve je moguće na MarakanI!

    77.78% (7)

  • Pobediće, ali neće proći dalje!

    22.22% (2)

  • Nema nikakve šanse!

    0% (0)

Može li Zvezda da prođe Rendžers?

Rezultati

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC