• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"U meni sve gori, a Dejo se okrenuo i zaspao!" Sa kim je Piksi najviše volio da igra? Poredili ih, a oni kao braća

Autor Dragan Šutvić

Dragan Stojković Piksi u knjizi Nebojše Petrovića "Piksi - Sve za deset" otkrio dosad neispričane priče o svojoj karijeri i fudbalskom putu, kao i o sjajnom odnosu sa Genijem.

 knjiga o draganu stojkoviću piksiju  Izvor: MN PRESS

Poznati fudbalski autor i kolumnista MONDA Nebojša Petrović objavio je knjigu "PIKSI - SVE ZA DESET", koja je i u pretprodaji izazvala ogromno interesovanje. Naravno, u pitanju je priča o karijeri jednog od najboljih igrača u istoriji fudbala i o njegovom putu od Niša do Kaškaiša.

Možda će vas zanimati

Od dana kada je sa drugarima iz ulice jurio za loptom po prašnjavim terenima Pasi Poljane, do veličanstvene noći u Lisabonu kada je pobjedom protiv Portugala ispunio obećanje dato naciji na početku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Na veoma originalan način opisani su Piksijevi školski dani u Nišu, počeci u Radničkom i mlađim selekcijama reprezentacije Jugoslavije, prvi golovi i prve majstorije, urnebesni prelazak u Crvenu zvezdu, antologijske utakmice sa Real Madridom, Kelnom, Milanom, iskustva iz mečeva sa Partizanom, Dinamom, Hajdukom, prvi trofeji, individualna priznanja, susreti sa zvijezdama svjetskog fudbala.

Naravno, posebna poglavlja u knjizi pripadaju događajima koji imaju istorijski značaj. Čitalac će imati utisak da uživo prisustvuje legendarnim duelima protiv Španije i Argentine u Italiji, finalu Kupa šampiona u Bariju, dramatičnim trenucima koji su prethodili protjerivanju Jugoslavije iz Švedske, paklenom ambijentu na Maksimiru protiv Hrvatske, Mundijalu u Francuskoj, Evropskom prvenstvu u Belgiji i Holandiji.

Jedna od ličnosti koja se najviše pominje u romanu o Piksiju je Dejan Savićević. Prijateljstvo koje datira od prvog dana u Crvenoj zvezdi i reprezentaciji Jugoslavije, danas je jače nego ikada i aktuelni selektor Srbije nije mnogo razmišljao kada mu je autor knjige postavio direktno pitanje - ko je igrač sa kojim je najviše volio da igra u tandemu:

"Dejo i ja smo se znali u dušu i sjajno smo sarađivali. Mislim da mu je 1991. godine učinjena velika nepravda kada je Papen dobio Zlatnu loptu Frans Fudbala. Dejan je odigrao fantastičnu sezonu, briljirao je protiv Drezdena i Bajerna, postizao golove, pravio bravure, bukvalno plesao po terenu. Morao je da dobije priznanje za najboljeg fudbalera Evrope. Proradio je francuski lobi i nagrada je otišla u Marsej. Ako se dobro sjećam, čak je i Gutals proglašen za najboljeg trenera, a ne Ljupko Petrović. Nema logike, zna se ko je te godine bio najbolji u Kupu šampiona. Dejo je fenomenalan tip. Kada je došao u Zvezdu, novinari su počeli da nas porede i da se pitaju kako će Piksi prihvatiti Savićevića. A ja ga prihvatio kao rođenog brata".

Izvor: MN PRESS

Knjiga je od ponedjeljka dostupna u knjižarama Vukotić Media, Lagune i Vulkana i nije samo priča o Piksiju Stojkoviću, već i saga o vremenu koje u svima nama budi određenu dozu nostalgije. Uspomena na fudbal koji je imao dušu, na ljude kojima su ljubav i ideali bili važniji od slave i novca, na državu koje više nema.
Čitaćete o Piksijevim vojničkim danima u Prištini s Alenom Slavicom, snimanju spotova za "Top listu nadrealista“ sa Neletom Karajlićem, druženju sa Dikom, Borom, Milojem, Dejom, odnosima sa trenerima Vasovićem, Stankovićem, Šekularcem i Gutalsom, selektorima Veselinovićem, Osimom, Santračem, Boškovom.

"Uostalom, šta ima da ga prihvatam, valjda smo svi na istom zadatku, da naše kvalitete stavimo u službu cijele ekipe. Ljudi koji me dobro poznaju, nikada u meni nisu mogli da nađu trunku sujete, kompleksa ili ljubomore. Uvijek sam bio osoba koja pruža ruku, pomaže i oduševljava se potezima svojih saigrača."

"Šta treba, da budem ljut što je on odigrao bolje od mene i što su novine prepune njegovih fotografija? To su gluposti. Sprijateljili smo se od prvog dana, kasnije dijelili sobu i u reprezentaciji. Morao sam da puzim do toaleta kada legne da odrijema poslije ručka. Sjećam se utakmice protiv Njemačke na startu Svetskog prvenstva 1990. godine".

"Kaže Dejo ‘ajde da odspavamo malo’. A u meni sve gori. Igramo protiv Mateusa, Bremea, Klinsmana… Ne bih mogao oka da sklopim. Dejo se samo okrenuo na stranu i zaspao kao jagnje. Ma bili smo strašan tandem. Meni je neshvatljivo kad treneri kažu da dva dobra igrača ne mogu da igraju zajedno jer guše jedan drugog. Ja sam znao da je Dejo specifičan, na prvi pogled djeluje da ga mrzi da živi. ‘A viđi kiše, mora li baš danas da se igra’, takav je bio. Ali s loptom virtuoz. To je vulkan talenta. Kada krene u driblinge, čini ti se da tvrđavu može da sruši. Fizički moćan, tehnički perfektan. Bukvalno predodređen za zvijezdu svjetskog fudbala".

Zvanična promocija knjige ‘PIKSI - SVE ZA DESET’ zakazana je za 18. maj od 13:00 sati u Kombank dvorani u Beogradu, a pored najzvučnijih imena srpskog fudbala prisustvo je najavio Dejan Savićević, legendarni as i igrač sa kojim je Piksi i na terenu i van terena više od saigrača.

Njih dvojica zajedno su bili u Crvenoj zvezdi od 1988. do 1991, a u dresu reprezentacije Jugoslavije bili su saigrači čak 13 godina, od 1986. do 1999, kada se Genije oprostio i dvije godine kasnije završio karijeru.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC