• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvak Srbije na dva kola od Lige šampiona! Obezbijeđena grupna faza u Evropi, čeka se samo titula!

Autor Dragan Šutvić

Ko god da bude šampion Srbije u tekućoj sezoni, naredne kvalifikacije za Ligu šampiona počeće od trećeg kola i imaće obezbijeđenu grupnu fazu takmičenja - najmanje u Konferencijskoj ligi.

 prvak srbije u trećem kolu kvalifikacija za ligu šampiona  Izvor: MN PRESS

Fudbaleri Liverpula upisali su dvije pobjede protiv Viljareala i plasirali se u finale Lige šampiona, a taj rezultat posebno je bitan za srpski fudbal! Iako na prvu loptu djeluje da Crvena zvezda ili Partizan nemaju dodirnih tačaka sa Liverpulovom borbom za trofej, zapravo im ovaj rezultat veoma znači.

Zbog toga što će Ligu šampiona osvojiti tim koji je učešće obezbijedio kroz domaće prvenstvo, šampion Srbije će kvalifikacije početi od trećeg kola! Praktično, to znači da srpski predstavnik u kvalifikacijama za Ligu šampiona ima obezbijeđenu Konferencijsku ligu i prije nego što takmičenje počne.

Možda će vas zanimati

Do ovih pomjeranja došlo je jer su Liverpul, Mančester siti i Real Madrid kroz domaće prvenstvo obezbijedili plasman u grupnu fazu Lige šampiona naredne sezone. Kako je po pravilima predviđeno da i šampion Evrope igra grupnu fazu, jedno mjesto je ostalo upražnjeno i na osnovu koeficijenta svoje zemlje popunio ga je Šahtjor iz Donjecka.

Još uvijek nije sigurno gdje će ukrajinski tim igrati mečeve naredne sezone i kako će to izgledati zbog rata koji traje već nedjeljama na njihovoj teritoriji, ali "Rudari" iz Donjecka bez obzira na okolnosti imaju zagarantovano mjesto u grupnoj fazi.

Srpski šampion zbog toga se iz drugog kvalifikacionog kola pomjera u treće, što je jedan važan korak.

Prije svega, pripreme ne bi morale da se usklade sa ranim terminima i samim početkom evropskih kvalifikacija. Srpski šampion bi prve obaveze u Evropi imao početkom avgusta, gotovo mjesec i po dana nakon što počne preliminarna runda kvalifikacija za Ligu šampiona.

Što se tiče koeficijenata u trećem kolu kvalifikacija, Crvena zvezda već sada zna da bi u toj rundi bila favorit i igrala protiv nekog od slabijih timova, dok tim sa stadiona Rajko Mitić može da bude povlašćen i u posljednjoj rundi kvalifikacija. Kod Partizana je situacija nešto drugačija, vjerovatno bi bili nosioci u trećem, ali jako teško u četvrtom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Ostaje nam samo da u naredna tri kola saznamo ko će osvojiti Superligu Srbije i tako izboriti priliku da bude predstavnik u kvalifikacijama za elitno fudbalsko takmičenje u Evropi. I narednog ljeta biće veoma važno biti prikupljanje bodova za nacionalni koeficijent, kao uvertira za sezonu 2023/24, u kojoj Srbija ima dva tima u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Podsjećamo, narednog ljeta će šampion igrati kvalifikacije za Ligu šampiona, osvajač Kupa Srbije kvalifikacije za Ligu Evrope, a drugi i treći tim na tabeli Superlige kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Ukoliko osvajač Kupa Srbije budu Crvena zvezda ili Partizan, a taj tim ne osvoji prvenstvo, on će nastupiti u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a četvrti tim Superlige zaigraće u kvalifikacijama Konferencijske lige.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC