• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo pravilo u Ligi šampiona! Stigla je UEFA revolucija: O ofsajdima sad odlučuju i kompjuteri! (FOTO)

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Bilo je planirano da novu tehnologiju prvi put vidimo na Svjetskom prvenstvu, ali ona će biti uvedena već od UEFA Superkupa 10. avgusta!

 Novi-VAR-ofsajd-u-Ligi-sampiona Izvor: Profimedia/AFP Photo/UEFA/Harold Cunningham/Twitter/@AS_AGabilondo/Printscreen

Ovakvu vijest teško da je neko očekivao!

UEFA će već naredne nedjelje početi da koristi novu poluautomatizovanu ofsajd tehnologiju, koja bi mogla da napravi revoluciju u svjetskom fudbalu.

Novi sistem biće korišćen u meču UEFA Superkupa, ali će biti u upotrebi i već od grupne faze nove sezone Lige šampiona, značajno ranije nego što je prvobitno bilo planirano!

Prvobitna ideja za poulautomatizovanu ofsajd tehnologiju (SAOT) bila je da ona bude uvedena prvi put na Svjetskom prvenstvu u Kataru, nakon što je prošla brojna FIFA testiranja.

Ipak, UEFA je u srijedu potvrdila da će u njenim takmičenjima SAOT debitovati u meču Superkupa Evrope između Real Madrida i Ajntrahta, koji će se igrati u Helsinkiju naredne sedmice.

UEFA je potvrdila i da će biti korišćen na svim mečevima grupne faze Lige šampiona u sezoni 2022/23, pa ćemo tako imati prilike da vidimo novu ofsajd tehnologiju i prije Svjetskog prvenstva. A šta je zapravo SAOT?

SAOT je tehnologija koja će o ofsajd situacijama odlučivati u 3D tehnologije. Stvari će podsjećati na "čelendž" u tenisu, makar po izgledu snimaka koji budu odlučivali o tome da li u nekoj situaciji jeste ili nije bio ofsajd.

Radi se o 10 kamera koje u svakom trenutku hvataju 18 "tačaka" na tijelu igrača, čime se prati svaki njihov pokret sa čak 50 snimaka u sekundi. Taj softver prati svaki dio tijela igrača i u vrlo brzom roku potom izbacuje virtuelni prikaz sporne situacije. Tako će se uz pomoć najnaprednije tehnologije donositi odluke putem VAR sistema da li je neki igrač bio u ofsajdu - sve informacije će obrađivati kompjuteri velikom brzinom, pa neće morati da se ručno crtaju po ekranu sada već čuvene linije.

Ovo bi trebalo da dodatno umanji mogućnost sudijskih grešaka, a FIFA je već pokazala kako će SAOT tehnologija izgledati u praksi.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC