• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alarm! Porazi "obaraju" koeficijent srpskog fudbala: Počeli očajno, da li su već ugrozili dva mjesta u Ligi šampiona?

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Srpski klubovi nisu dobro startovali u UEFA takmičenjima ove sezone, što se odmah vidi po slabijem broju osvojenih bodova za nacionalni koeficijent. Sada kada je Srbija na mjestu koje vodi šampiona direktno u Ligu šampiona, takvi kiksevi ne smiju da se događaju.

 Srbija-sa-2-tima-u-Ligi-sampiona-UEFA-koeficijenti-Zvezda-Partizan Izvor: MN Press/MONDO/Stefan StojanovićTwitter/@swissfootdata/Printscreen

Srpski fudbal je novu takmičarsku sezonu započeo na 11. mjestu UEFA rang liste i naredne sezone po prvi put u istoriji, šampion Srbije će se direktno plasirati u grupnu fazu Lige šampiona.

U prethodnih pet godina su domaći klubovi na evropskoj sceni, prije svih Crvena zvezda i Partizan, pravili sjajne rezultate koji su uzdigli srpski fudbal, ali tek započeta sezona prijeti da ih vrati poneki korak unazad. Jer Srbija je u novoj sezoni loše startovala i ima manje bodova čak i od zemalja poput Velsa, Estonije, Gruzije i Jermenije!

Crvena zvezda je ubjedljivo savladala Pjunik i praktično se već plasirala u plej-of Lige šampiona. Čukarički je u prvoj rundi kvalifikacija upisao dvije pobjede. Ali poslije ovonedjeljnih rezultata jasno je - to nije dovoljno dobro.

Srbija je u sezoni 2022/23 do sada osvojila samo 1.000 bodova za nacionalni koeficijent - Partizan je izgubio od AEK-a iz Larnake, Čukarički nije mogao da se nosi sa Tventeom u Beogradu, a Radnički Niš se već odavno propisno izblamirao poslije dva remija sa Gzirom sa Malte, koja ih je eliminisala poslije izvođenja penala. Rezultat toga je da Srbija na početku avgusta ima 28.000 bodova, uz jedan i uskoro vjerovatno dva eliminisana kluba, ako uzmemo u obzir koliko je Tvente kvalitetniji od Čukaričkog.

Istina, da Srbija ima samo 1.000 bodova donekle je uticalo i što su Zvezda i Partizan kasnije počeli kvalifikacije (što je dobra stvar). Ali svejedno, boli činjenica da u ovom trenutku više bodova od Srbije imaju Gruzija, Litvanija, Jermenija (po 1.125), Vels i Estonija (po 1.166), Sjeverna Makedonija (1.500)...

Ponovo će sve pasti na pleća Zvezde i Partizana. Belgija je ispred sa 29.700 bodova i kako su počeli sezonu (a imaju i dalje svih pet predstavnika), nije realno da će moći da ih zaobiđu.

Iza Srba su izbačeni Rusi, a potom slijede Norveška (25.875 bodova), Ukrajina (25.500) i Švajcarska (24.675) koji bi odličnim sezonama mogli da ih ugroze, naročito ako srpski klubovi ne budu imali rezultate kao u nekoj od posljednjih pet sezona.

Srbija još uvijek ima dobru zalihu - 3.125 bodova u odnosu na prvog pratioca - ali već naredne sezone, srpski fudbal će na evrosceni predstavljati čak pet klubova. To znači i da će se svi ukupni rezultati srpskih klubova dijeliti sa pet, a ne sa četiri, pa će im samim tim biti potrebno da klubovi koji nisu "vmečiti" počnu da donose značajnije bodove.

Jer ako Srbija želi da ostane na mjestima koja donose direktno mjesto u grupnoj fazi Lige šampiona, visok standard mora da se održava iz godine u godinu. Ova nije dobro počela...

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC