• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igrače vodio na balet, radio u 4. ligi Švedske, a sad preuzeo Čelsi!

Autor Dragan Šutvić

Grejem Poter je novi menažder Čelsija poslije potpisivanja petogodišnjeg ugovora, potvrdio je klub sa "Stamford bridža", koji je tako doveo engleskog stručnjaka sa krajnje neobičnom karijerom.

 ko je novi trener čelsija grejem poter Izvor: Profimedia

Brza reakcija je stigla - Čelsi ima novog menadžera nakon što su američke gazde otpustile Tomasa Tuhela. To je Grejem Poter, dosadašnji menadžer Brajtona, koji je dobio priliku na do sada najvećem poslu u njegovoj neobičnoj trenerskoj karijeri.

Možda će vas zanimati

Čelsi je kao nasljednika Tuhela doveo čovjeka koji je 2007. bio tehnički direktor ženske reprezentacije Gane na Svjetskom prvenstvu, a potom švedskog četvrtoligaša doveo do nokaut faze Lige Evrope!

Poter je u Brajtonu prethodnih sezona radio izvanredan posao, isto je bio slučaj i na startu nove, pa je Čelsi riješio da "galebovima" plati nevjerovatnih 18.500.000 evra ne bi li pustili engleskog stručnjaka da promijeni sredinu.

A sve to zvuči nevjerovatno kada se zna trenerski put Grejema Potera. On je u igračkoj karijeri nosio dresove Birmingema, Stouka, Sautemptona, Vest Broma, Redinga i brojnih drugih engleskih klubova iz nižih liga, ali nije imao previše dugoročnog uspjeha. Već sa 30 godina je okačio "kopačke o klin". Dvije godine kasnije je bio dio Svjetskog prvenstva za žene 2007. kao tehnički direktor selekcije Gane, a uporedo je završavao studije na Univerzitetu Lids, gdje je kompletirao masters studije u liderstvu i emocionalnoj inteligenciji.

Krajem 2010. godine dolazi do nevjerovatne ponude - Poter uz pomoć Grejema Džounsa, svog prijatelja i asistenta Roberta Martineza u Svonsiju, dobija ponudu od ekipe Ostersundsa, tada švedskog četvrtoligaša. I tamo Poter ostaje od 2011. do 2018. godine u jednom od najnevjerovatnijih poslova koje je neki trener uspio da ostvari.

Doveo je Ostersunds od četvrtog do prvog ranga, gdje je klub prvi put stigao u svojoj istoriji. Odmah su završili na osmom mjestu i sve oduševili lepršavim fudbalom, a naredne sezone su osvojili i Kup Švedske. To im je donijelo izlazak na evropsku scenu, a on je tek bio nevjerovatan.

Poterov Ostersunds je prošao tri kola kvalifikacija, eliminisavši usput i slavni Galatasaraj, dok su u grupnoj fazi bili na drugom mjestu, sa istim brojem bodova kao prvoplasirani Atletik Bilbao. Stigli su tako do 1/16 finala Lige Evrope, gdje ih je eliminisao Arsenal i to uprkos tome što su Šveđani slavili usred Londona 2:1.

Ovaj stručnjak je poznat i po manje konvencionalnim metodama. Tako je svojevremeno u Ostersundsu vodio igrače da gledaju balet, a bilo je slučajeva i kada su igrači morali da napišu knjigu o njihovom putu koji ih je doveo u pomenuti klub. Čak je i natjerao igrače da naprave svoj pozorišni komad, a sve kako bi učinio fudbalere hrabrijim na terenu, naviknutim da napuštaju zonu komfora.

Poter je uspjehom u Ostersundsu konačno privukao pažnju u svojoj Engleskoj. Stigao je u Svonsi gdje je odlično obavljao posao jednu sezonu, a onda 2019. preuzima Brajton i uspijeva da ih učini vrlo nezgodnim članom Premijer lige. Sada kao čovjek od 18.500.000 evra stiže u Čelsi da "gasi požar"...

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC