• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moguć duel BiH i Srbije u baražu za EURO – ali pod određenim uslovima: Sve zavisi od kvalifikacija!

Autor Dragan Šutvić

I jedni i drugi su u baražu, ali lista učesnika je podložna promjenama u zavisnosti od ishoda kvalifikacija za narednu kontinentalnu smotru.

 Dizajn bez naslova (7).jpg Izvor: MN Press/FS BiH

Mečevima šestog kola stavljena je tačka na grupnu fazu treće sezone UEFA Lige nacija.

Po dobrom će, između ostalih, ovaj ciklus pamtiti reprezentacije Srbije i BiH koje su osvojile prva mjesta u svojim grupama B divizije i osim plasmana u najjači rang, obezbijedile najmanje baraž za EURO 2024 - u kojem bi mogle i međusobno da se sastanu, ali pod određenim uslovima!

Možda će vas zanimati

Naime, timu Dragana Stojkovića bio je potreban trijumf nad Norveškom na gostujućem terenu kako bi osvojila prvo mjesto u svojoj grupi.

Do njega su "orlovi" i stigli (0:2), dok su "zmajevi" čelnu poziciju obezbijedili trijumfom (1:0) nad Crnom Gorom prošlog petka na zeničkom "Bilinom polju".

Prema propozicijama Lige nacija, prvoplasirani timovi iz svake grupe unutar tri divizije (ukupno 12 timova) razigravaće za tri mjesta koja kroz ovo takmičenje vode na kontinentalnu fudbalsku smotru.

Po okončanju svih utakmica, mjesto u baražu za EURO kroz B diviziju obezbijedili su Škotska, Izrael, BiH i Srbija tako da bi, prema sadašnjem stanju stvari, ekipe kojima komanduju Ivajlo Petev i Dragan Stojković mogle da ukrste koplja u borbi za EURO 2024 u Njemačkoj.

Međutim, to može da se desi pod određenim uslovima, zbog kojih je sastav baraža podložan promjenama...

Naime, za 9. oktobar u Frankfurtu zakazan je žrijeb kvalifikacionih grupaza odlazak na pomenuto prvenstvo Evrope. Biće kreirano deset grupa, a ekipe koje zauzmu prvo i drugo mjesto izboriće nastup na finalnom turniru u Njemačkoj.

Ukoliko BiH ili Srbija na kraju kvalifikacionog ciklusa zauzmu jednu od te dvije pozicije, njihovo mjesto u baražu zauzeće naredna ekipa iz po plasmanu iz grupe u Ligi nacija, a koja kroz kvalifikacije nije uspjela da izvadi vizu za Njemačku.

Drugim riječima, koliko god čudno zvučalo, eventualni duel Srbije i BiH u baražu za prvenstvo Evrope moguć je samo ako ove dvije reprezentacije razočaraju navijače i odigraju kvalifikacioni ciklus za zaborav...

Najjači timovi BiH i Srbije su do sada odigrali dva zvanična duela i to u kvalifikacijama za Mundijal 2006, takođe u Njemačkoj.

Devetog oktobra 2004. godine, na "Koševu", bilo je 0:0, dok je 12. oktobra naredne godine, na "Marakani", bilo 1:0 za reprezentaciju tadašnje Srbije i Crne Gore.

Ekipa Ilije Petkovića trijumfovala je golom Mateje Kežmana iz sedmog minuta i upravo zahvaljujući toj pobjedi stekla pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC