• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petev bi uskoro mogao biti na slatkim mukama: Pet talentovanih fudbalera koji kucaju na vrata reprezentacije BiH

Autor Haris Krhalić

Neki novi klinci.

 zmajevi, fudbaleri, talenti Izvor: Screenshot/FS BiH/Mondo

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je nakon dugo vremena uspjela da napravi rezultat vrijedan pažnje. Minimalnim trijumfom u Zenici nad Crnom Gorom "zmajevi" su osigurali prvo mjesto u B diviziji Lige nacija, što nam je donijelo plasman u elitni rang ovog takmičenja, ali i baraž za Evropsko prvenstvo 2024. godine kao i bolju poziciju u žrijebu za isto.

Vječito osporavani selektor naše reprezetacije Ivajlo Petev ovim uspjehom je vjerovatno osigurao, ali i zaslužio novi ugovor. Petev je, što je još važnije, uspio da donekle vrati povjerenje u reprezentaciju koje bilo poljuljano nakon niza slabijih rezultata.

Možda će vas zanimati

Međutim, najveći dobitak minulog izdanja Lige nacija je Amar Dedić. Mladi fudbaler Salzburga je nakon samo dvije partije pokazao da Petev može ozbiljno da računa na njega u predstojećim kvalifikacija.

Sigurni smo da će Dedić sa štoperskim tandemom Ahmedhodžić - Hadžikadunić i Gazibegovićem, narednih nekoliko godina činiti okosnicu naše odbrambene linije.

Evidentno je da je vrijeme za podmlađivanje naše reprezentacije ili barem djelimično "osvježavanje" iste. Činjenica je da Petev na raspolaganju ima poprilično limitiranu ekipu, ali teško se oteti dojmu da se pojedini fudbaleri već par godina nalaze u reprezentaciji bez da su na bilo koji način opravdali pozive selektora.

S druge strane, diljem Evrope nastupaju mladi fudbaleri koji pružaju zapažene partije, a imaju pravo nastupa za BiH. Vjerovatno da se među njima "kriju" neki novi "zmajevi", a mi vam donosimo listu onih koji su možda i najbliže da obuku nacionalni dres.

Prvi u nizu je dvadesetjednogodišnji Denis Huseinbašić koji nastupa za ekipu Kelna. Huseinbašić je rođen u njemačkom Erbahu 2001. godine. No, uz njemački, posjeduje i pasoš Bosne i Hercegovine tako da ne bi bilo prepreka da zaigra za Zmajeve u skorijoj budućnosti.
U žižu bh. javnosti do tada nepoznati vezni fudbaler se našao prije nekoliko dana kada je samo nakon nekoliko minuta od ulaska u igru asistirao za treći gol Kelna u pobjedi nad Borusijom Dortmund (3:2).

Inače, Huseinbašić je ljetos stigao u ekipu Kelna iz Ofenbaha, a nakon što je odigrao tri utakmice za drugi tim i postigao četiri gola i upisao jednu asistenciju, prebačen je prvi tim.

Adis Jašić je mladi reprezentativac Austrije koji primarno igra na poziciji desnog beka u austrijskom Volfsbergeru, ali po potrebi može igrati i na lijevom beku kao i u veznom redu. Sa svojih 19 godina već je drugu sezonu standardan u prvom timu austrijskog bundesligaša, a ove sezone u 16 odigranih utakmica, u svim takmičenjima, postigao je dva gola i upisao pet asistencija. Njegova vrijednost je trenutno procijenjena na 1,5 miliona evra.

Adis Jašić
Izvor: YouTube/AM Video7S

Napadač Mieleca Said Hamulić igra na poziciji napadača i ove sezone pruža zapažene partije u elitnom rangu poljskog fudbala. Fudbaler rođen 2000. godine ove sezone je odigrao 12 utakmica, postigao četiri gola i jednom se našao u ulozi asistenta.

Mladi reprezentativac Švedske Armin Gigović je fudbaler Rostova koji trenutno igra za Odenze na pozajmici.Pokriva poziciju veznog igrača, a prema transfermarktu njegova vrijednost iznosi dva miliona evra. Ove sezone je odigrao pet utakmica.

Benjamin Kikanović (22) nastupa u dalekoj Americi za San Hose. Igra na poziciji lijevog krila, a prošle sezone je odigrao 31 utakmicu i postigao šest golova. Upisao je i pet asistencija. Inače, mladi Kikanović je rođen u Sjedinjenim Američkim Državama 2000. godine, ali posjeduje državljanstvo BiH. Još uvijek nije nastupao za neku reprezentaciju.

Benjamin Kikanović
Izvor: YOUTUBE/Path2Pro Soccer

Za uspjeh je potrebno puno više od sirovog talenta, a u slučaju da se određene stvari "poklope" ovi fudbaleri bi mogli imati zapaženu ulogu u predstojećim kvalifikacijama za EURO na kojima će naša reprezentacija pokušati da napravi iskorak i dobar rezultat.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC