• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je Gvardiola pomogao Golden Stejtu da hara NBA ligom?

Autor Dragan Šutvić

Uspjeh Voriorsa stigao je i zahvaljujući fudbalerima Barselone.

 Kako je Gvardiola pomogao Golden Stejtu da hara NBA ligom? Izvor: Profimedia

Golden Stejt je zahvaljujući tiki-taka taktici Barselone i Pepu Gvardioli došao do četiri NBA titule. Otkrio je to Klej Tompson kada je pričao o čovjeku koji je "preporodio" Voriorse i pomogao timu da napravi ogroman uspjeh - Stivu Keru.

Treneru koji je sjeo na klupu 2014. godine i za osam godina je četiri puta stizao do prstena u najjačoj ligi na svijetu. Kada se na sve to doda i pet titula koje je osvojio kao igrač sa Čikago Bulsima i San Antoniom, onda je jasno koliki uticaj je imao na tim.

Ispričao je sve to i fenomenalni Klej, dok su pored njega sjedile legende poput Šekila O'Nila i Čarlsa Barklija.

"Moram da dam zasluge Stivu. Došao je, imao je viziju, želio je da sve bude 'vruće', dao nam je primjer sa taktikom Barselone, sa tiki-taka fudbalom, da pronađeš otvorenog čovjeka. Tako je bilo kod nas, daj loptu čovjeku koji je slobodan, kreći se dosta, igrali smo na vrline koje Stef i ja imamo i to ne dalo rezultat", rekao je Tompson. Ubrzo se njegova izjava proširila na društvenim mrežama, pa su posebno bili oduševljeni navjiači Katalonaca.

Tiki-taka je taktika koju je proslavio Pep Gvardiola kada je preuzeo Barselonu, predstavlja evoluciju totalnog fudbala legendarnog Johana Krojfa. Pep, sadašnji strateg Mančester sitija, implementirao je neke nove dijelove, pa je tako serijom kratkih pasova i brzom igrom izluđivao protivničke timove. Koristila je to i reprezentacija Španije koja je zahvaljujući takvom stilu fudbala stigla i do titule na Mundijalu 2010. godine. Izgleda da se tiki-taka koristi i u NBA ligi...

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC