• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbiji prijeti katastrofa - Partizan mora da odbrani bodove

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Srbija će imati samo jednog predstavnika u Evropi narednog proljeća, a crno-bijeli moraju da osvajaju bodove kako bi srpski klubovi izbjegli ispadanje iz najboljih 15 liga u Evropi!

 Partizan brani bodove za Srbiju Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/UEFA.com/screenshot

Loše vijesti za fudbalsku Srbiju nakon posljednjeg kola grupne faze u UEFA takmičenjima! Crvena zvezda je ubjedljivim porazom u Monaku propustila priliku da stigne do evropskog proljeća, a Partizan je remijem sa Slovackom i prolazom u nokaut fazu Konferencijske lige donio "samo" pola boda nacionalnom koeficijentu. Situacija je zbog toga postala dramatična, a Srbija može polako da počne sa opraštanjem od 11. mjesta na UEFA listi.

Iako nije tako djelovalo na početku sezone, tu poziciju preoteće im Turci! I prethodne noći njihov timovi bili su izuzetno raspoloženi u evropskim takmičenjima. Trabzon, Fenerbahče i Basakšehir ostvarili su pobjede, Sivas je remizirao, a sva četiri kluba nastavljaju evropsku avanturu i narednog proljeća. Tada će Srbiji i oteti poziciju, osim ako se ne desi čudo.

Djeluje potpuno nevjerovatno da beogradski crno-bijeli mogu da odbrane 0.775 bodova nacionalnog koeficijenta u borbi sa četiri turska tima koji kidišu na 11. poziciju UEFA plasmana. Na sreću, više nije toliko bitno da se zadrže na toj poziciji, pa mogu i da je prepuse državi koja ima bazu od čak 85 miliona ljudi, jaku dijasporu u centralnoj Evropi i mnogo klubova koji su finansijski dovoljno jaki da ispisuju velike rezultate u Evropi. Ono što treba da zabrine Srbiju su ostale države koje je prate.

Na toj listi nije Češka koja je sinoć ostala bez svih predstavnika pa neće moći da je ugrozi, iako je po trenutnom stanju veoma blizu sa bodovima. Više će morati da misli na Švajcarsku, Norvešku i Dansku koje imaju po jednog predstavnika, ali i Ukrajinu koja će bodove svoja dva tima iz proljećnog dijela sezone dijeliti sa pet učesnika, koliko su u Evropi imali prije nekoliko mjeseci kada su počele kvalifikacije.

Ukoliko bi svaka od tih država uspjela da stigne Srbiju, bili bi u velikom problemu! Sa ove tačke gledišta djeluje da je Srbiji najbitnije da sačuva mjesto među 15 najboljih država na kontinentu. Po reformi koju će UEFA sprovesti u narednim godinama to će Superligi Srbije garantovati dva mjesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, kao i jedan tim koji će igrati kvalifikacije za Ligu Evrope.

Djeluje dosta dobro, samo treba odbraniti mjesto među 15 najboljih. Narednog proljeća Partizan će biti jedini srpski tim koji će biti u prilici da donese bodove nacionalnom koeficijentu. Mnogo će zavisiti od žrijeba, ali trenutno djeluje da bi crno-bijeli morali da budu na izuzetno visokom nivou kako bi se izborili sa klubovima iz država koje ih prate u stopu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC