• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kosovo" se uzalud nadalo, stadion putuje na drugi kraj svijeta: Već rasklopljen u Kataru, opet će biti domaćin SP?

Autor Haris Krhalić

Nevjerovatni stadion "974" na kojem je Srbija igrala protiv Švajcarske rasklopljen je i biće poslat na drugi kraj svijeta.

 Stadion 974 poklonjen Urugvaju Izvor: MONDO/MILUTIN VUJIČIĆ

Svjetsko prvenstvo u Kataru posebno je i zbog stadiona na kojima su se igrali mečevi! Doha je bila jedini grad domaćin na ovogodišnjem Mundijalu, pa su sva fudbalska zdanja bila locirana prilično blizu. Jasno je da Kataru ti stadioni neće biti potrebni nakon završetka turnira, pa će neki poput stadiona "974" biti uklonjeni. Najčudniji stadion na kojem se igralo, već je rasformiran!

Po informacijama engleskih medija, Katar je "zapakovao" njegove dijelove i poslaće ih u Urugvaj, koji se nada da će ga sastaviti za jubilarno Svjetsko prvenstvo 2030. godine. Kada se bude obilježavalo 100 godina od Montevidea, Urugvajci će željeti da se baš na ovom stadionu igraju mečevi. Čini se da je ta njihova želja za sada mnogo jača od želje sa "Kosova".

Prije samo nekoliko dana pojavila se informacija da bi "Kosovo" moglo da konkuriše za dobijanje ovog stadiona. Predsjednik tamošnjeg "saveza" želio je da piše FIFA kako bi kontejneri za prenos robe brodovima stigli u južnu srpsku pokrajinu, pa tamo sklapani da budu novi stadion. Ovako izgleda stadion:

Ipak, čini se da od toga nema ništa. Stadiona sastavljen od 974 kontejnera, što je pozivni broj za Katar, rasklopljen je već poslije mečeva osmine finala, a radnici su predano radili kako bi svi elementi bili dobro spakovani jer ga na drugoj lokaciji treba ponovo sastaviti. Zanimljivo, stadion je korišćen samo za 13 mečeva - šest na Arapskom kupu i još sedam na Mundijalu među kojima je i meč Srbije, a sada ga čeka dug put.

Zvaničan kapacitet stadiona je 44.089 gledalaca, a po informacijama organizatora Mundijala bio je potpuno popunjen na meču Poljske i Argentine u grupnoj fazi turnira. Pogledajte kako izgleda iz drugog ugla:

Podsjećamo, domaćin Svjetskog prvenstva 2030. godine još nije odlučen, a Urugvaj je samo jedan od kandidata. Njihova ideja je da rasformirani stadion "974" sklope i koriste tokom turnira, čime bi ispisali istoriju. Ovaj stadion bi tako postao jedini koji je korišćen na dva Svjetska prvenstva organizovana u različitim državama.

Pored Urugvaja koji pokušava da dobije organizaciju zajedno sa Argnetinom, Paragvajem i Čileom, za Mundijal 2030. godine konkurisali su Marokanci koji sami žele organizaciju turnira, zatim Španija, Portugal i Ukrajina zajedničkim snagama i na kraju Egipat, Grčka i Saudijska Arabija koji bi Mundijal "raširili" na tri kontinenta. Očekuje se još nekoliko kandidatura, posebno azijskih dražava, a domaćin će biti određen na FIFA kongresu 2024. godine.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC