• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema plakanja zbog Katara, Srbija mora u Njemačku: "Orlovi" nakon 24 godine idu 99 odsto na EURO!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Srbija 24. marta 2023. godine kreće u pohod na Evropsko prvenstvo, "orlovi" su favoriti u grupi G.

 Kada počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo Izvor: MN PRESS

Nakon preranog ispadanja u grupi na Svjetskom prvenstvu "orlovi" se okreću sljedećim reprezentativnim takmičenjima. Srbija 22 godine nije otišla na najveću smotru fudbala u Evropi, a prije samo dvije godine imala je veliku priliku da prekine ovaj katastrofalni niz. Za prolaz u grupnu fazu Evropskog prvenstva igrali su u Beogradu protiv reprezentacije Škotske,bili su veliki favoriti, ali nažalost izgubili su nakon izvođenja jedanaesteraca.

Ovaj put imaće ponovo šansu da se za dvije godine nađu u Njemačkoj na prvenstvu pošto je  reprezentacija Srbije dobila vjerovatno najlakšu grupu u kvalifikacijama. Žrijebom u Frankfurtu određene su grupe, prvenstvo se odigrava od 14. juna do 14. jula 2024. u Njemačkoj, a Srbija će se boriti za prolaz sa reprezentacijama Mađarske, Crne Gore, Bugarske i Litvanije, nije velika nauka reći da su favoriti za prolaz u grupi gdje od pet selekcija dvije idu dalje. Ovo je cjelokupan žrijeb

Izvor: TV Arena sport/screenshot

"Orlovi" su u kvalifikacijama za Mundijal pokazali izuzetnu igru i jak karakter, ali kada je došao posljednji ispit u Kataru shvatili su da bi trebalo da budu zadovoljni i samim plasmanom na Svjetsko prvenstvo. Selektor reprezentacije, Dragan Stojković Piksi, neće imati lak zadatak da nakon neuspjeha posloži sve kockice u ekipi i odvede Srbiju na mjesto gdje su posljednji put bili kada je on bio igrač, od tada je promijenjeno nekoliko naziva ove države - a neki reprezentativci nisu bili ni rođeni.

Piksi je nakon žrijeba izjavio za medije: "Nema potrebe za osmijehom. Rekao sam već ranije, ko god dođe u grupu, mi imamo svoje ciljeve. Nema tu priče. Naravno, jedna vrlo otvorena, rekao bih skoro pa komšijska. Možemo svuda autobusom da uštedimo koji dinar, da ne idemo avionom. Imamo dovoljno vremena da analiziramo. Ja kad kažem da me ne zanimaju protivnici fokusiran sam na svoj tim, ali naravno da moramo da upoznamo protivnike. Treba ispratiti sve ekipe i da malo bolje znamo sa kim igramo", ukoliko ne bude među prve dvije selekcije u ovoj grupi, Srbija će priliku imati i kroz baraž u Ligi nacija.

Statističari iz "We Global Football" su odmah nakon žrijeba napravili kompjuterske kalkulacije o tome koja selekcija ima kakve šanse da se nađe među dva najbolja tima u grupi i plasira se u Njemačku. Brojni faktori su dio ove računice, a Srbija je jedan od najvećih favorita - "orlovima" se daju 98.32% šansi da se direktno plasiraju na EURO 2024!

Slijedi priprema za naredne mečeve u kvalifikacijama kao i analize igre sa Mundijala, a već u martu 2023. godine Srbija se okuplja i kreće u pohod za plasman na Evropsko prvenstvo. Posljednje učešće bilo je 2000. godine, što znači da plasman na naredno, koje se održava 2024. godine, ne smije da se dovede u pitanje, a na konferenciji za medije nakon Katara Stojković je izjavio da ne razmišlja o ostavci i da će voditi tim i tada.

"Mi u martu počinjemo kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, hoćemo da odemo na to takmičenje poslije 24 godine čekanja. Tu se ništa neće promijeniti. Biću daleko zadovoljniji i srećniji da mi igrači budu zdravi i u top formi", rekao je Piksi. Kvalifikacije počinju duelom sa Litvanijom kod kuće 24. marta, a završavaju se 19. novembra protiv Bugarske koju sa klupe predvodi nekadašnji selektor "orlova" Mladen Krstajić.

RASPORED U KVALIFIKACIJAMA

SRBIJA - Litvanija (24.03)
Crna Gora - SRBIJA (27.03)
Bugarska - SRBIJA (20.06)
SRBIJA - Mađarska (07.09)
Litvanija - SRBJA (10.09)
Mađarska - SRBIJA (14.10)
SRBIJA - Crna Gora (17.10)
SRBIJA - Bugarska (19.11)

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC