• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U PAUZAMA RATA GLEDALI SMO FUDBAL... Opet nas je RAZOČARAO "vječiti" derbi - kad nema ljepote, dajte bar DJECU!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Završen je 169. derbi, završena je vjerovatno i šampionska trka u Srbiji, a Crvena zvezda i Partizan utakmicom na stadionu "Rajko Mitić" nisu raspametili navijače...

 Analiza vječitog derbija Crvena zvezda - Partizan 1:0 Izvor: MONDO/Stefan Stojanovć

"Vječiti" derbi koji su u petak uveče Crvena zvezda i Partizan odigralina stadionu "Rajko Mitić" sigurno neće pripasti maloj grupi onih koji se pamte i prepričavaju godinama. Domaćin, aktuelni šampion i trenutni lider prvenstva pobijedio je golom desnog beka Aleksa Viga već u petom minutu meča, a mladi Argentinac postao je centralna figura meča i nekoliko trenutaka kasnije kada je "zapucao" ka jugu. I to bi bilo sve...

Osim malo latino ritma koji je borbeni Argentinac donio sa svog kontinenta, nismo vidjeli mnogo. Kao da su dva poteza novog desnog beka Zvezde učinila "vječiti" derbi u Beogradu sličniji velikim utakmicama u njegovoj rodnoj zemlji nego evropskom fudbalu. U nastavku meča gledali smo "rat" na terenu koji je fudbal tek povremeno uspio da prekine.

Šteta, jer se činilo da obje ekipe u ovaj meč mogu da uđu rasterećenije nego prethodnih godina. Zvezda je i pijre susreta imala ogromnu prednost na tabeli (13 bodova), pa nije bilo previše bitno da li će pobijediti ili ne. Sa druge strane, Partizan je u Igoru Duljaju imao novog trenera na klupi i očekivala se želja za dokazivanjem protiv tima koji će gotovo izvjesno biti novi šampion i tako nastaviti dominaciju u srpskom fudbalu. Ni od jednog tima nismo dobili šta smo očekivali, pa je bilo teško izdvojiti i samo tri najupečatljivija detalja sa 169. "vječitog" derbija.

Pustite djecu da igraju fudbal

Najbolji pojedinac meča? Teško je reći jer stvarno nismo vidjeli mnogo od fudbala, ali "bonusi" koji su počeli susret moraju biti u najužem krugu kandidata. Strahinja Eraković bio je izvanredan u posljednjoj liniji Crvene zvezde, često je dobijao duele protiv Rikarda Gomeša i pokazao zašto ga u klubu smatraju velikim potencijalom. Na kraju, uspio je da iznudi i crveni karton najboljeg fudbalera protivničke ekipe, a o značaju tog poteza govorio je i nekadašnji fudbaler Ivica Iliev.

Sa druge strane terena fantastičan je bio Kristijan Belić. Ljubimac bivšeg trenera Gordana Petrića pokazao je kako mlad fudbaler treba da odigra protiv najvećeg rivala - bilo ga je svuda po terenu, djelovalo je da ima trocifren broj duela protiv Zvezdinih veznih igrača i vjerovatno je baš on glavni razlog zašto se Partizan nije potpuno "raspao" u prvom dijelu meča, dok je bio podređen. Belka, kako ga Petrić zove, meč je završio sa čalmom na glavi, a noć proveo na dodatnim pregledima i ušivanjima. Herojska partija ne može proći nezapaženo i zato apelujemo...

Hoćemo još mladih fudbalera u derbiju! Ako već kvalitet ne može da zadovolji tridesetak hiljada ljudi na stadionu i nekoliko stotina hiljada njih ispred malih ekrana, dajte bar da gledamo budućnost srpskog fudbala. Ako mogu Strahinja i Kristijan, ako ima (doduše, prinudno) mjesta za Stefana Mitrovića, zašto ne bi mogli Samed Baždar, pa Stefan Leković, Mihajlo Ilić i ostali dječaci. Derbi koji nam slijedi u plej-ofu Superlige biće idealna prilika da umjesto "zvijezda" koje očigledno igraju utakmicu pod preteškim teretom vidimo na terenu momke koji će možda biti rasterećeniji samo zato što su dobili šansu da nastupe.

Više koškanja nego šansi

Da ne budemo prestrogi prema najboljim fudbalerima dvije ekipe, ali oni nas juče stvarno nisu oduševili. Aleksandar Katai je u prvom dijelu meča propustio najbolju Zvezdinu priliku i mogućnost da duplira prednost pošto je sa desetak metara pogodio Aleksandra Popovića, dok je na drugoj strani Rikardo Gomeš loše završio akciju u kojoj su mu dvojica igrača ležali "pod nogama". Da je najbolji strijelac Partizana pogodio vjerovatno bi crno-bijeli stigli do remija na gostovanju Zvezdi, što bi na meč bacilo malo drugačiju sjenku. U meču bez mnogo šansi, a pored ove dvije ih stvarno nije bilo mnogo, svaka mora da se koristi...

Da nabrojimo i ostale prilike sa susreta, išlo bi dosta teško. Jedna povratna lopta Stefana Mitrovića na koju niko nije natrčao, pa nekoliko napada Zvezde koji su mogli da budu polukontre... Na drugoj strani terena pokušaji iz daljine Andresa Kolorada i Slobodana Uroševića, pa nekoliko gužvi u kaznenom prostoru nakon centaršuteva Bibarsa Natha... Sve u svemu, mlako. Zato je koškanja bilo koliko volite!

Činilo se da je glavni arbitar Aleksandar Živković već u prvim minuta meča izgubio kontrolu nad susretom. Propustio je da pokaže žuti karton za Aleksa Viga, što je kasnije primijetio i Zdravko Jokić, a to je i te kako uticalo na igrače na terenu. Svaka njegova odluka nailazila je na proteste igrača oba tima, a kada je bio daleko od mjesta dešavanja igrači su međusobno ulazili u klinč. Tako su u jednom trenutku u sukobu bili Dragović i Rikardo, zatim je Pešić veoma oštro startovao nad Belićem, a na kraju je Rikardo isključen zbog udaranja Erakovića. Samo nekoliko metara dalje za vrat su se hvatali Živković i Mijailović, a i brojni drugi fudbaleri bili su uključeni u sukob tada.

Završena šampionska trka

Prednost sa početka meča i igrač više u finišu bili su dovoljni da Crvena zvezda savlada Partizan, pa je razlika na tabeli Superlige poslije 24 odigrana kola čak 16 bodova. Sada je gotovo nezamislivo da crveno-bijeli ispuste titulu, jer bi uz sve pobjede Partizana morali da izgube čak šest puta do kraja prvenstva!

Trener Partizana Igor Duljaj rekao je na konferenciji za medije poslije meča da se njegov tim bori za drugu poziciju u šampionatu i tako djelimično potvrdio oproštaj od još jedne šampionske titule, dok će i tim Miloša Milojevića sada imati priliku da se "rastrči" i rasterećenije odigra završetak sezone. Pored titule koja im je nadohvat ruke, u Zvezdi mogu da razmišljaju i o trofeju u Kupu Srbije, ali i o Ligi šampiona koja ih čeka naredne jeseni.

Aleks Vigo dao gol za Zvezdu u derbiju
Izvor: YouTube/TV Arena sport

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC