• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta će novi trener Bahar zateći na Marakani? Biće odlazaka, a ko dolazi...

Autor Milutin Vujičić

Barak Bahar će gotovo izvjesno preuzeti Crvenu zvezdu i povesti tim u Ligu šampiona, a samo ostaje pitanje na koga će računati od aktuelnih igrača crveno-bijelih? Biće dosta odlazaka, dolazaka, dok je nad nekim igračima i znak pitanja.

 Šta čeka Bahara u Zvezdi Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/MN Press/YouTube/אילן גופר ilan goffer כתבות ספורט/Screenshot

Iako zvanične potvrde i dalje nema, već sada je i pticama na grani jasno da će Barak Bahar od iduće sezone biti novi trener Crvene zvezde. Dogovorena je saradnja do 2025. uz platu od milion evra godišnje, čeka se još da Zvezda plati obeštećenje Makabiju iz Haife za njenog trenera - i posao će biti zaključen. Htjeli su u Zvezdi da sve bude dogovoreno u tajnosti kako ne bi poremetili stanje u ekipi, ali fotografi u Izraelu su ih preduhitrili, pa tako Miloš Milojević na deset kola do kraja sezone već zna da čak i da osvoji duplu krunu, opet neće ostati na klupi crveno-bijelih.

Poslije svega što se u posljednja 72 sata pisalo u medijima, i kakvi su svi detalji otkriveni, sada već Zvezda sebi i ne smije da dopusti da zadrži Milojevića jer ga i njegovi fudbaleri "gledaju kao bivšeg", pa je možda zbog toga u posljednje vrijeme bio toliko i oštar kada ih je kritikovao. Zbog toga su igrači Zvezde sigurno već počeli da zapitkuju prijatelje i poznanike o sistemu rada svog jesenjeg "dželata" Baraka Bahara, a šta je ono što će njega zateći kada kroči na Marakanu?

Imaće luksuz kakav nije imao nijedan trener Crvene zvezde u novijoj istoriji pošto neće morati da brine o pojačanjima koja obično kasne dok traje uigravanje tima za evropske kvalifikacije. Vladan Milojević pamti da je još u junu morao da sprema ekipu za mečeve sa malteškom Florijanom, dok nije imao ni pola tima, nešto bolju situaciju zatekao je Dejan Stanković, mada su i njemu najbolja pojačanja stizala (ili nisu stizala) u posljednji čas. Bahar će uživati u plodovima onoga što su Milojevići i Stanković izgradili u prethodnom periodu, pa će "gospodski" Liga šampiona za njega početi kada se održi i žrijeb za grupnu fazu.

U njoj će, nadaju se u Zvezdi, na kraju uspjeti da "dohvate" treći šešir, mada je potrebno da nekoliko faktora ide na ruku. Ipak, ne smiju da čekaju žrijeb (31. avgust) i da se nadaju da će ih sreća pogledati, nego prije toga moraju da oforme dovoljno jaku ekipu koja će uspjeti da "pokvari planove" bogatijima i da uz sve investicije koje su najavljene - napravi iskorak u odnosu na prethodna učešća. Da se poslije pobjede nad Liverpulom pamti i osmina finala...

KO SIGURNO NAPUŠTA ZVEZDU?

Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda je tokom zime pokušala da "proredi" igrački kadar, koji je bio ogroman, a novu reselekciju moraće da izvrši i tokom ljeta. Na platnom spisku je preveliki broj fudbalera koji gotovo da nemaju nikakav faktor po igre Crvene zvezde, tako da će Bahar prvo da se pozdravi sa igračima kojima ističu ugovori na dan njegovog dolaska. Ima ih dosta i po nepisanom pravilu to bi mogao da bude udarac za klub, ali u slučaju crveno-bijelih više se osjeća "olakšanje".

Ugovorne obaveze ističu Nenadu Krstičiću, Slaboljubu Srniću, Zoranu Popoviću, Sekuu Sanogu, Milošu Gordiću i Filipu Falku, a gotovo da ne postoji šansa da će iko od njih dobiti šansu kod Bahara. Svi osim Gordića, koji nastupima kao "bonus" nije ubijedio čelnike crveno-bijelih, važe za veterane i kao takvi nemaju mjesta u Crvenoj zvezdi koja želi da se "prokrvi".

Krstičić je ove sezone na terenu proveo samo 74 minuta i to samo jer je bilo problema sa povrijeđenim igračima u veznom redu, Srnić je igrao daleko više, ali teško je da će strani treneri poštovati njegovu "univerzalnost" kao srpski, dok su svi ostali igrači na pozajmicama prije nego što im se završe ugovori. Popović se u Čukaričkom bliži kraju karijere i dolaze talentovaniji golmani koje u Zvezdi žele da "poguraju", Sanogo je iz neobjašnjivih razloga produžio ugovor do leta pre selidbe u Švajcarsku, dok su za Falka svi i zaboravili da je član crveno-bijelih.

KO SE VRAĆA SA POZAJMICA?

Izvor: MN PRESS

Osim pomenute "četvorke" kojoj ističu ugovori, Crvena zvezda ima još dosta fudbalera na pozajmicama. Na neke od njih računa, na neke daleko manje, a svi će morati da prođu filter Baraka Bahara. Najzanimljiviji je možda status Nemanje Motike, fudbalera koga je Zvezda platila previše da bi ga se tako lako odrekla, a za sada ne briljira ni kao pozajmljeni fudbaler Austrije Luštenau. Njegov status mogao bi da zavisi od ostanka Stefana Mitrovića u Zvezdi, na šta se vezuje još jedan fudbaler - Vladimir Lučić iz Čukaričkog. Odlazak na "brdo" bio je pun pogodak za njega jer je postao i reprezentativac Srbije, pa će biti zanimljivo vidjeti za koga će igrati od ljeta - za Zvezdu ili Čukarički.

Osim njih, Bahar treba da donese odluku i o Radovanu Pankovu, koji je zimus otišao u Čukarički, a sa Zvezdom ima ugovor na još godinu dana, dok su od igrača sa stažom u prvom timu još i Andrija Radulović (Radnik), Nikola Stanković (Napredak) i Petar Stanić (Spartak). Vrijedi obratiti pažnju i na budućnost Nikole Kneževića (Napredak), Jovana Mituljikića (Mladost GAT) i Uroša Lazića (Radnik).

KO DOLAZI U CRVENU ZVEZDU?

Izvor: Vlastimil Vacek/Právo/Profimedia

Crvena zvezda je još zimus počela da pravi planove za Ligu šampiona i stoga je hitro reagovala i dogovorila dva jaka pojačanja. Od ljeta će dres crveno-bijelih nositi krilni napadač Piter Olajinka iz Slavije Prag, koji ima bogato iskustvo igranja na međunarodnoj sceni, odnosno nešto mlađi vezni fudbaler Marko Stamenić iz Kopenhagena. Crvena zvezda je njih uspjela da potpiše čim su ušli u posljednjih šest mjeseci ugovora, tako da stižu bez obeštećenja na "Marakanu".

Naravno, to neće biti i jedina pojačanja za Baraka Bahara. Očekuje se nekoliko ozbiljnih imena sa kojima će Zvezda moći da bude konkurentnija u Ligi šampiona, a najviše se u kuloarima spominju "povratnici". Zvezda je imala namjeru da još zimus vrati u klub Nemanju Maksimovića iz Hetafea i čini se da će novi napad na njega izvršiti tokom ljeta. Osim njega, navijači Zvezde bi voljeli da u veznom redu, kao stabilnost uz Kangu, vide i Luku Milivojevića iz Kristal Palasa, što bi moglo da se ubrza ako njegov tim ispadne iz Premijer lige.

Dugo se pričalo i o Filipu Đuričiću, s tim da je pitanje da li je po ukusu Baraka Bahara koji voli mobilnije fudbalere, dok se u izraelski medijima nagađa da bi mogao da povede i nekog od svojih miljenika iz Haife. Na prvom mjestu, gorostasnog napadača FransijaPjeroa koji je "uništio" Zvezdu u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Upravo na toj poziciji očekuje se da Zvezda izdvoji najveći novac i dovede "zvijerku" koja će je podići na novi nivo.

A, KO BI MOGAO DA ODE?

Izvor: MN PRESS

U više navrata generalni direktor Zvezdan Terzić, sportski direktor Mitar Mrkela i šef skauting službe Marko Marin isticali su da Zvezda mora da pritisne "restart" dugme i da se riješi fudbalera koji su se odavno zadovoljili na "Marakani" i nemaju više motiv. Poslije i šeste godine u kojoj će titula biti osvojena, postavlja se pitanje šta će Zvezda učiniti sa Milanom Borjanom, Markom Gobeljićem, Milanom Rodićem, Mirkom Ivanićem, Aleksandrom Kataijem, ali i sa Gelorom Kangom?

Ne očekuje se da će Barak Bahar "lomiti preko koljena" i insistirati da Zvezda njegovim dolaskom preko noći promijeni pristup za 180 odsto, ali ne bi bilo iznenađenje ako neko od pomenutih igrača ne bude imao isti status kao do sada. Koliko god da Katai i Ivanić posjeduju sposobnost da jednim potezom "riješe" utakmicu, jasno je da odstupaju od kalupa "modernog fudbalera" na kojima će insistirati Izraelac. Štaviše, bili su među najlošijima u dvoboju sa Makabijem prošlog ljeta, kada nisu mogli da izdrže tempo koji je držao klub iz Haife.

Gobeljić je ovog proljeća pao u drugi plan poslije dolaska Viga, Rodića sve više "ugrožava" Azarov, dok je i Borjan u blagom padu forme, ali "sklanjanje" kapitena ne bi bio najpopularniji potez u svlačionici, sem ako Kanađanin ponovo sam ne digne buru, kao što je više puta prije dobijanja novog ugovora.

Što se tiče Gelora Kange, to je jednačina sa dvije nepoznate, pošto je ove godine jedan od najboljih fudbalera Crvene zvezde, ali je isto tako u više navrata pokazivao da je nepouzdan i da na njega ekipa ne može da se osloni. Zato će kod Bahara možda imati i najteži zadatak da se dokaže, pošto iz onoga što smo vidjeli - Izraelac daleko više cijeni fudbalere poput Kingsa Kangve koji je skroz pao u drugi plan od dolaska Miloša Milojevića iako "donosi sa klupe".

Sve u svemu čeka nas burno ljeto na "Marakani" gdje bi jedan transfer kao domina mogao da bude "okidač" za seriju odlazaka, posebno ako bude onih koji poput Aleksandra Dragovića žele da odu dok čeka Liga šampiona.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC