• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od kultnog stadiona postala ruševina - ovako danas izgleda Kamp Nou!

Autor Dragan Šutvić

Pogledajte kako izgleda kultni stadion Barselone.

 renovira se kamp nou  Izvor: Profimedia

Stadion Barselone Nou Kamp zatvoren je zaključno sa posljednjom utakmicom prošle sezone, Barsa - Majorka, krajem maja. Nakon toga, navijači su lomili stolice i nosili kući uspomene na dom katalonskog velikana koji više neće izgledati isto. U toku je renoviranje poslije kojeg će, kako je rekao predsjednik kluba Đoan Laporta, Barselona imati "najbolji stadion na svijetu".

Otvoren davne 1957, Nou Kamp je bio mjesto na kojem se pisala istorija španskog, evropskog i svjetskog fudbala, na kojem je Leo Mesi proveo skoro cijelu karijeru, na kojem je i Maradona igrao kao domaći fudbaler i na kojem su igrane i kultne utakmice Lige šampiona, poput finala Bajerna i Mančester junajteda 1999. godine.

Renoviranje je zapravo počelo krajem prošle godine, za vrijeme Svjetskog prvenstva u Kataru, kada je veliki dio tribine iza jednog gola uklonjen, čime je kapacitet stadiona redukovan sa 99.000 na 94.000 mesta. Radovi će sada biti ubrzani, a pogledajte kako stadion izgleda sredinom juna:

Nou Kamp morao je da bude renoviran zbog straha da bi dijelovi stadiona mogli da padaju na navijače u prolazima, postojao je i problem sa higijenom, prljavštinu je bilo sve teže očistiti, golubovi su legli gnijezda... Predsjednik kluba Lapora rekao je da će novi kapacitet stadiona biti 105.000 mjesta i da će godišnje donositi klubu 247 miliona evra. Po krovu će biti namješteni solarni paneli koji će pokrivati čitavu gornju površinu stadiona, a biće napravljen i sistem koji će kišnicu sakupljati i reciklirati.

Dok traju radovi, Barselona će se preseliti na Olimpijski stadion, koji je bio dom Espanjola od 1997. do 2009. godine. Ta selidba koštaće klub oko 90 miliona evra, jer je kapacitet tog stadiona samo 50.000 evra. Stadion je izgrađen 1927, renoviran 1989. da bi bio korišćen tokom Olimpijskih igara u Barseloni 1992. i predviđanja su da će mnogi članovi Barselone prihvatiti da im bude isplaćen novac i da "presjede" kod kuće čitavu sezonu.

Trener Ćavi je svjestan da Barsa neće imati prednost domaćeg terena kao i inače. "Neće biti lako", rekao je Španac... Ipak, Barselona je napravila veliki zaokret i to će joj sigurno donijeti i mnogo lepši, moderniji dom, a i više novca.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC